Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Nilsson stora dragplåstret i Skule

Annons
Lisa Nilsson stora dragplåstret i Skule

Årets upplaga av visfestivalen i Skule ser ut att bli en höjdare. Sin vana trogen presenterar Docksta Bordtennisklubb ett imponerande artistuppbåd. På programmet finns Lisa Nilsson, gänget från Pistvakt och Östen med resten.

- Sedan förhandlar vi i nuläget med en världsartist, som i form av årets överraskning kommer att bli något utöver det vanliga, berättar Hans-Erik Näslund, ordförande i visfestivalkommittén.

Det är nu nitton år sedan Skulefestivalen startade. Grundidén att bjuda på en bred underhållning med såväl rikskändisar som amatörer håller i sig.

- Det är vår styrka att vi törs överraska med namn folk aldrig hört talas om. Vi vill ge folk det som de inte visste att de ville ha, säger Lars T Johansson, som även i år kommer att stå som värd och presentatör vid de tre dagar i juli festivalen omfattar.

De tre medlemmarna i det speciellt tillsatta programrådet, Anders Högström, Dagny Backlund och Eva Åhlén, har satt samman ett varierat och spännande program.

- Nicke Sjödin får fredagen den 5 juli äran att inviga festivalen, sedan brakar det igång med JP Nyström som kommer tillbaka till oss på begäran av allmänheten, säger Anders Högström.

Därefter kommer Bianca , tre flickor från Piteå, och underhåller med skön stämsång. Per Sörman äntrar sedan scenen med sitt program om Dan Andersson.

Fredagskvällen avslutas storslaget i ett allmänt gapskratt med Pistvakt och Pjäxpistols , som förlagt upptakten av sin sommarturné till Skule.

- Vi satsar ju på både dragare och skrattare. Pistvaktsgänget ingår i båda kategorierna och kan definitivt få folk på bra humör, säger Högström.

Lördagen börjar med öppen scen där fyra hittills inte uttagna lokala förmågor kommer att tävla mot varandra. Publiken avgör genom röstning vem de tycker är bäst.

Svenskarna står sedan först på spelschemat. Det är fyra skådespelare från riksteatern med invandrarbakgrund som har för avsikt att sätta lite internationell prägel på den svenska sommarkvällen. Älskare av Tore Skogman kommer säkert att uppskatta covergruppen Boomslang som framför hans låtar i hundra knyck. Visgruppen Kanalje sjunger klassiska visor med bred instrumentering; allt från Cornelis till Vysotski utlovas.

Årets överraskning kommer med all säkerhet att höga temperaturen bland publiken innan det är dags för Lisa Nilsson att kliva upp på podiet.

- Det är en ära för oss att få Lisa Nilsson, eftersom hon inte genomför så många spelningar per sommar. Hon väljer med omsorg och Skule var intressant.

Återuppståndna Lars Vegas Trio kröner till sist lördagskvällen med sin speedcountry.

Åsa Jinder och hennes medmusikanter Jenny Öhlund och Peter Nilsbo startar söndagens konsert. Norrmannen Hans Robertsen bjuder sedan på norska visor på tröndersk dialekt. Folkmusikgruppen Rough Red från Australien spelade på visfestivalen för två år sedan och har i år valt att börja sin Europaturné i Skule. Clas Pihl spelade på öppen scen för två år sedan, i år får han en längre stund där han kan roa med sina underfundiga texter.

Grand finale blir det med Östen me´resten . De kommer säkerligen med solsken till publiken under det att de sätter punkt för festivalen.

Visfestivalen i Skule går i år av stapeln samma helg som Sundsvalls gatufestival. En kollision som arrangörerna tycker är olycklig, men som samtidigt är oundviklig.

- Vi har i alla år kört första helgen i juli och det är svårt att ändra på det, säger Lars T Johansson.

- Dessutom riktar vi oss till skilda målgrupper. Redan nu vet vi att det kommer en busslast från Norge.

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62

ann-cathrin.granback@tidningen.toMer läsning

Annons