Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande landskap invigd i medelhavsvärme

Annons
Levande landskap

invigd i medelhavsvärme

I rena rama medelhavsvärmen invigde landshövding Gerhard Larsson på onsdagen kampanjen Levande Landskap i den vackra byn Kjäl intill Skule nationalpark.

- Målet med kampanjen är att bevara och stärka kulturlandskapet och inte bara skapa ett kulisslandskap.

Gerhard Larsson var en av de cirka 100 personer som inbjudits till Nils-Erik Vigrens gård i byn Kjäl. På plats fanns aktiva jordbrukare och markägare samt representanter från länsstyrelse, kommuner, länsmuseet, LRF med flera.

Levande Landskap är en riksomfattande kampanj som riktar sig till jordbrukare och markägare.

Målet är att genom kompetensutveckling öka lantbrukarnas förståelse för värdet av att bevara och förstärka odlingslandskapets biologiska mångfald och kulturvärden.

I flera andra län har kampanjen kommit igång under våren.

- Man kan säga att den avlöser kampanjen Markernas mångfald som pågick i fem år med start 1996. Även den här kampanjen pågår under fem år, berättar Ritha Jonsson.

Hon arbetar som kulturhistoriker på länsstyrelsen.

Tillsammans med biologen Annika Carlsson ska hon vara böndernas och markägarnas kontakt med länsstyrelsen.

De ska svara för bland annat utbildning och framtagning av broschyrer.

- Utbildningen blir gratis och finansieras med Mål 1-pengar.

Gerhard Larsson anknöt till det vackra och ovanligt varma sommarvädret i sitt tal.

- Bättre förutsättningar är svårt att tänka sig när vi startar upp den här kampanjen.

Han kopplade kampanjen till länsstyrelsens nyligen framtagna vision för Västernorrland som har ett tioårigt perspektiv.

- Två av utvecklingsmålen i länsvisionen är att vi ska bli det goda vardagslivets län samt att vi ska verka för ett ekologiskt hållbart samhälle.

Med rådgivningsutbildning där natur- och kulturvärden kombineras med modern teknik ska kampanjens mål kunna uppnås, tror Gerhard Larsson.

- Viktigaste resursen i det här arbetet är lantbrukarna.

Gerhard Larsson delade också ut en hedersutmärkelse till en framsynt lantbrukarfamilj som sedan många år arbetat och verkat i kampanjens anda. Familjen Hellbom från byn Häljum i Njurunda fick ta emot en handsmidd skära gjord av smeden Tor Holmlund i Ramvik.

Familjen representerades av fyra generationer. På gården i Häljum, som brukats och varit i släktens ägo sedan åtminstone 1500-talet, har man lyckats bevara gamla natur- och kulturvärden i det moderna jordbruket.

Gammelfarfar Einar, hans son Bo, sonsonen Pelle och barnbarns-barnen Elin och Olle kände sig hedrade och glada för utmärkelsen. På gården och dess marker har man bland annat bevarat och underhållit både lador, gärdsgårdar och stengärdsgårdar.

- Vi har fått ändra uppfattning om länsstyrelsen som vi tidigare mest tyckte var byråkratisk och besvärlig. Tjejerna har varit väldigt inspirerande och hjälpsamma, berömde Bo.

Einar Hellbom är så pass gammal att han var med på den tiden då det mesta på en gård gjordes och tillverkades för hand.

- Det känns därför bra och viktigt att jag har kunnat för min kunskap vidare.

Dagens värd Nils-Olof Vigren hann med att kort berätta om sin by och dess omgivningar innan det blev dags att äta den läckra och för alla sinnen tilltalande buffén som dukats upp i ett partytält. Han passade också på att till Gerhard Larsson överlämna den t-shirt som Käxeds byaförening tagit fram.

Efter lunchen bjöd två vallhundar på en imponerande uppvisning i konsten att driva in en flock får i en liten fålla. Gästerna kunde även ta del av några utställningar. Bland annat informerade länsstyrelsen om världsarvet och LRF om sitt stora Våga Växa-projekt.

Även några hantverkare och konstnärer fanns representerade.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Mer läsning

Annons