Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets arbetslöshet minskade i oktober

Annons
Länets arbetslöshet minskade i oktober

Men redan nu märks en ökning

Arbetslösheten i länet minskade under oktober. Kramfors och Örnsköldsvik kunde visa upp de lägsta siffrorna.

Jämfört med oktober 2000 hade Västernorrland cirka 1 000 personer färre arbetslösa.

10 503 personer stod i oktober utanför den ordinarie arbetsmarknaden. De var antingen helt arbetslösa eller sysselsatta i någon form av konjunkturprogram.

Det motsvarar i sin tur en arbetslöshet på 6,9 procent av länets befolkning i åldrarna 16-64 år. I oktober anmäldes 657 nya jobb till länets arbetsförmedlingar vilket är i stort sätt samma nivå som för ett år sedan. Merparten av dess jobb, 589 stycken, hade en längre varaktighet än tre månader.

Inom hälso- och sjukvården samt inom servicearbete var efterfrågan på arbetskraft större medan den sjönk inom andra yrkesområden. Det har för övrigt varit trenden under hela det senaste året.

I månadsskiftet oktober/november var 5 732 västernorrlänningar helt arbetslösa. Det är en minskning med 480 mot föregående månad. Därmed var arbetslösheten 3,8 procent av befolkningen 16-64 år. Motsvarande siffra i hela Sverige var 3,1 procent.

Av länets kommuner hade Kramfors och Örnsköldsviks kommuner den lägsta arbetslösheten med 3,4 respektive 3,3 procent. Arbetslösheten i Härnösand var 3,7 procent, i Sollefteå 4,4 procent och i Sundsvall 4 procent. Jämfört med oktober förra året minskade arbetslösheten i länets samtliga kommuner.

Sverige och hela världsekonomin befinner sig för närvarande i en konjunktursvacka. En konjunkturnedgång som många bedömare anser vänder uppåt redan under nästa år. Bland annat tror företagen i Västernorrland på en ökad tillväxt under senare delen av nästa år.

Det framgår av den prognos länsarbetsnämnden presenterade förra veckan och som Tidningen berättade om 1 november. Prognosen byggde på intervjuer med 309 företag i länet. I det kortare perspektivet förväntas arbetslösheten stiga i landet och i länet.

- Men ser man några år framåt kommer vi att ha arbetskraftsbrist i länet bland annat till följd av stora pensionsavgångar, säger länsarbetsdirektör Gunnar Fors.

Vad gäller antagandet att arbetslösheten ökar på kortare sikt har det redan besannats.

- Dagarna kring månadsskiftet noterade vi att arbetslösheten steg. Nu följer vi utvecklingen dag för dag och jobbar hårt för att ge arbetslösa möjlighet att delta i olika program och utbildningar.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Mer läsning

Annons