Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet kan få skånskt klimat

/
  • Utsläppen av växthusgaser som koldioxid måste kraftigt minska, enligt Naturvårdsverket. Redan nu märks enligt deras analyser en påverkan på klimatet. I Västernorrland har de senaste åren framförallt vintrarna varit varmare än normalt.
  • Visst kommer badvattnet i länet att bli varmare om klimatförändringen inte begränsas. Men enligt forskarna är de negativa konsekvenserna av uppvärmningen större än de positiva.

Medeltemperaturen i Västernorrland kan fram till nästa sekelskifte komma att stiga med hela 5,2 grader. Det skulle få mycket stora konsekvenser på miljön. Många arter påverkas negativt och riskerna för översvämningar, ras och skred ökar.

Annons

Inte minst drabbas många nordliga arter som inte klarar värmen. Visserligen kan vi vänta oss ett skånskt klimat med bättre skördar och där skogen växer bättre, men å andra sidan riskerar vi att få hit fler skadegörare och att behovet av besprutning av grödorna ökar.

Nya sjukdomar kan också spridas ända hit upp. Ett annat scenario att räkna med är klimatflyktingar, som kan söka sig norrut från delar av Europa och Medelhavsområdet som drabbas ännu hårdare.

Faktum är att klimatförändringen blir större ju närmare polerna man kommer.

– Temperaturutvecklingen under de senaste åren i Västernorrland ligger i linje med en global klimatförändring vars effekter är starkt negativa för stora delar av världen, säger Lars Westermark som är chef för Naturvårdsverkets klimatpolicyenhet.

Naturvårdsverket presenterade i dag det nya scenariot över vårt framtida klimat. Där ser man att genomsnittstemperaturen i Västernorrland under fjolåret låg på 3,4 grader, vilket är 1,5 grad varmare än genomsnittet perioden 1961-1990.

– Under kommande år och årtionden framöver kan vi förvänta oss en fortsatt uppvärmning och nederbördsförändring i Norden under alla årstider, säger klimatforskaren Markku Rummukainen.

Enligt FN:s klimatpanel skulle utsläppen fram till år 2050 behöva minskas med 50 till 85 procent om vi ska klara EU:s mål om en temperaturökning på högst två grader.

Tidningen Ångermanland kommer efter helgerna i ett antal artiklar berätta mer om hur klimatarbetet i Västernorrland är tänkt att bedrivas. Och ge några positiva exempel på att det går att göra något åt problemen.

Mer läsning

Annons