Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolan i Sverigetoppen

Annons
Kulturskolan i Sverigetoppen

Chans att bli årets musikskola

kramfors

Kulturskolan i Kramfors kan utnämnas till årets musik- och kulturskola 2002. Skolan är en av tre, i konkurrens med 250 musikskolor, som kan få den hedrande utmärkelsen.

Bakom utmärkelsen, som har delats ut sedan 1998, står Svenska Musikrådet. Rikskonserter och STIM är två av intressenterna bakom det pris som delas ut där vinnande skola förutom äran får 50 000 kronor. De två övriga finalisterna får 10 000 kronor vardera.

- Tidigare har inte vi anmält oss till tävlingen eftersom vi bedömt vår chans som så liten när man tänker på konkurrensen, säger Kulturskolans rektor Sune Johansson.

Nu var skolan ändå med i förra årets tävling. Utan att själv ha anmält sig.

- Det var rektorn för musikskolan i Sala som anmälde oss eftersom han tyckte vår verksamhet var så pass bra.

Det visade sig gå bättre än vad Sune Johansson och hans kollegor räknat med. Kramfors Kulturskola fanns med bland de tio skolor som gick till den slutliga granskningen förra året.

- Vi fick då blodad tand och bestämde oss för att anmäla oss själva i år.

En brist förra året var att skolan saknade en bra presentation. Man har länge haft planer på att göra en broschyr och tyckte att tillfället var lämpligt att sätta planerna i verket.

Kulturskolans broschyr är nu klar. Med hjälp av många foton presenteras skolans breda och omfattande verksamhet på ett tilltalande och överskådligt sätt. Sune Johansson utesluter inte att broschyren kan ha spelat in när skolan i år gick ända fram till finalen.

Att det var något på gång fick Sune Johansson indikationer om förra veckan.

- Då ringde flera personer och ville ha olika referenser. Bland annat till föräldraföreningar och de fackliga representanterna för lärarkåren.

Den här veckan kom bekräftelsen. Skolan var en av tre skolor som har chans att bli årets musik- och kulturskola 2002.

- Det här är en kanongrej och samtidigt en bekräftelse på att vi jobbar åt rätt håll.

Sune Johansson säger att den fantastiska lärarkåren är en av anledningarna till att skolans verksamhet håller så pass hög kvalitet. Han vill även ge kommunens politiker erkännande för att man väljer att satsa pengar på kultur för barn och ungdom. I besparingstider är det annars enkelt att skära ner på just kulturverksamheten.

Nästa vecka håller SMoK (Sveriges musik- och kulturskoleråd) sin årliga rikskonferens i Norrköping. Då ska också den vinnande skolan utses. Sune Johansson kommer att packa finkostymen och förbereda något slags tal a´la Oscarsgalan. Om ut i fall att.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Mer läsning

Annons