Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramforsbiblioteken måste spara en miljon

/
  • Bibliotekschef Ingrid Ohlsson har sammanställt ett förslag till hur biblioteksverksamheten i Kramfors ska kunna spara en miljon kronor.

Biblioteksverksamheten i Kramfors måste spara en miljon kronor för att klara budgeten 2013. Bibliotekschef Ingrid Ohlsson har sammanställt ett förslag som också presenterats för barn-, kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Några beslut i frågan har dock inte tagits än.

Annons

– En miljon är tio procent av vår budget och en så stor besparing får naturligtvis konsekvenser. Vi är en relativt liten verksamhet som delvis är lagstyrd och för att klara sparkravet måste vi titta på lokalerna, säger Ingrid Ohlsson.

Det förslag som nu presenterats innebär att folkbiblioteksfilialen i Bollstabruk läggs ner.

– Det är den delen av biblioteket som vänder sig till allmänheten. Men om förslaget går igenom kommer vi att serva Bollstaborna med hjälp av bokbussen.

Det bibliotek som idag finns i Bollstabruk är både folkbibliotek och skolbibliotek. Om folkbiblioteket läggs ner är tanken att skolbiblioteket ska flytta in i skolhuset och en halv bibliotekarietjänst blir kvar för att sköta det.

– Eftersom Ytterlännässkolan nu blir kvar så vill vi behålla skolbiblioteket också. Men de nuvarande lokalerna kostar 340 000 kronor därför flyttar vi in det i skolhuset.

En annan del i Ingrid Ohlssons sparförslag är att en heltidstjänst på huvudbiblioteket försvinner.

– Riktigt hur det blir där vet jag inte än, vi måste titta lite på öppettider, rutiner och arbetssätt först. Men om vi ska få ihop en miljon i besparing så måste vi titta på tjänster också. För böcker kan vi inte spara på, då blir biblioteket inte intressant längre.

Några beslut kring besparingar i biblioteksverksamheten har inte tagits än. Barn-, kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott har fått ta del av förslaget och tar nu med sig det vidare till nämnden. Där tas frågan upp vid nämndssammanträdet nästa vecka och först då fattas beslut om besparingsförslaget ska antas.

Mer läsning

Annons