Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramfors går till miljödomstolen

Annons
Kramfors går till miljödomstolen

Vägrar acceptera nej till stugbyn vid Docksta

Kramfors kommun tänker inte acceptera avslaget för den stugby som planeras inom strandskyddat område vid Myre utanför Docksta.

Kommunen överklagar ärendet vidare till miljödomstolen, där nu också kommunstyrelsens arbetsutskott engagerar sig.

Tidningen har tidigare berättat hur Naturvårdsverket satte sig emot kommunens tidigare dispens från strandskyddet, 5 april 2001. Då fick Naturvårdsverket länsstyrelsen på sin sida och dispensen revs upp.

Nu förväntas kommunstyrelsens arbetsutskott också yttra sig.

Arbetsutskottet föreslås att ställa sig bakom en skrivelse där man på en rad punkter räknar upp motiven för en dispens. Skrivelsen ska vara ett sätt att få miljödomstolen att undanröja länsstyrelsens beslut i mars.

I yttrandet betonar kommunen att behoven av lättnader i strandskyddet är stora. Det tas även upp i samband med Naturvårdsverkets nya förslag till förändringar.

Men oaktat den förändringen tycker kommunen att fallet i Myre redan före en uppluckring stämmer väl med de intentioner som gäller för dispenser.

Kommunen lyfter i sin överklagan fram värdet av etableringar av fritids- och åretruntboende som kan vidmakthålla servicen i området. Det kan ske utan att skada fritids- och naturvårdsintresset, anser man.

Kommunen noterar också de pågående satsningarna på snabbt växande "Sjöstäder" i storstadsområdena. Exploateringar som genomförs samtidigt som kommunerna här uppe får nej till dispenser i de stora områden som är orörda. Det behövs en bättre anpassning till förhållandet på orten, skriver kommunen i yttrandet.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

Mer läsning

Annons