Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp biljett till Umeå och res till Kramfors

/
  • Det blev billigare att

Tjäna en femhundring på att boka biljetten till Umeå när du ska med nattåget från Stockholm till Kramfors. Lars Nordin från Västerås gjorde den överraskande upptäckten när han sökte resor på SJ:s hemsida.

– Jag tycker detta är diskriminering, vill man att resenärerna bara ska susa förbi Kramfors, undrar han.

Annons

Lars Nordin reser regelbundet från Västerås till Nordingrå för att hälsa på sin mamma. Genom olika byten mellan buss och tåg kunde han tidigare åka från Västerås en fredag klockan 15.27 för att vara på plats i Nordingrå klockan 22.00.

– Men sedan har förbindelserna försämrats. Nu måste jag resa 13.27 och efter en kommande förändring redan klockan 12. Då är det lika bra att ta ledigt från jobbet hela fredagen och resa med nattåget.

När Lars Nordin sökte lämpliga avgångar tittade han på nattåget från Stockholm klockan 22.12. Torsdagen den 31 januari skulle en inte ombokningsbar biljett i andra klass till Kramfors kosta 847 kronor. Av nyfikenhet tittade han samtidigt på vad en motsvarande resa till Umeå skulle kosta. Till hans förvåning var priset 327 kronor.

– Jag försvarar SJ:s prispolitik med varierande biljettpriser så det går att hitta lägre priser genom att ute i god tid, men detta känns märkligt, säger Lars Nordin.

Tittar man vidare i SJ:s bokningssystem framgår det att priset att åka till Härnösand liksom för Kramfors är 847 kronor för den aktuella avgången. För en resa till Örnsköldsvik är det däremot "Umeåpriset" 327 kronor som gäller. Några stickprovskontroller visar att det finns fler datum när det lönar sig att boka en mer avlägsen destination än man egentligen tänkt sig till.

Jonas Nilsson, extern kommunikatör vid SJ, förklarar att prisskillnaderna beror på att utbud och efterfrågan styr bolagets prissättningssystem.

– Man fördelar antalet platser efter hur många passagerare som förväntas åka till en viss ort. Här är kanske efterfrågan på resor till Umeå lägre och tilldelningen av platser till Kramfors borde varit större. Då kan sådan här avvikelser inträffa. Det är inte ovanligt på flyget, men då går det ju inte att stiga av. Sedan SJ 2004 införde rörliga biljettpriser har bolagets resultat förbättras samtidigt som det genomsnittliga biljettpriset sjunkit.

Jonas Nilsson förklarar att prissystemet efter hand blir effektivare och ingen konduktör kommer att heja den som vill kliva av "för tidigt".

– Nej, de som hittat billigare biljetter är bara att gratulera.

Läs även:
Klottrare kan införa höjda biljettpriser
Storbrand utanför Sollefteå
Modo: Öbergs kedja gör succé

Mer läsning

Annons