Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen friskola i Mjällom

Annons
Ingen friskola i Mjällom

Det blir ingen friskola i Mjällom. Skolverket avslår Mjälloms byaförenings ansökan. Anledning? Ansökan var ofullständig.

Mjällomsbornas kamp för sin skola var medialt uppmärksammad. När Kramfors kommun trots allt beslutade sig för att lägga ner skolan valde byaföreningen att satsa på att få igenom en ansökan om att starta friskola.

Den 29 mars kom ansökan in till Skolverket. Men när handläggarna tittade närmare på handlingarna visade det sig att de var ofullständiga. Ansökan saknade bland annat vissa juridiska uppgifter om Mjälloms byaförening.

Dessutom ville Skolverket ha mer exakta uppgifter om förskoleklassens verksamhet, hur många lärare förskoleklassen skulle ha, hur många lärare skolan skulle ha när den blev fullt utbyggd samt uppgifter om hyresintäkter, kostnader för skolhälsovård och hur en egen dator till alla elever skulle finansieras.

Skolverket hörde via telefon av sig till Mjälloms byaförening den 21 maj och begärde en komplettering.

Någon sådan kom inte under sommaren och samma komplettering efterlystes därför i ett brev som skickades den 5 september.

Inte heller det brevet resulterade i några kompletterande uppgifter och när det drog ihop sig till att fatta beslut saknade Skolverket helt enkelt beslutsunderlag.

"Eftersom ansökan är ofullständig saknar Skolverket möjlighet att bedöma om den i sak uppfyller de krav för godkännande och bidragsberättigande som anges i skollagen", motiverar verket sitt avslag.

jörgen sundin

0612-771761

jorgen.sundin@tidningen.to

Byaföreningen tänker överklaga

- Det här stämmer inte. Vi har skickat in de kompletteringar man begärt.

Inger Ripatti-Sjölander, företrädare för Mjälloms byaförening, blir mäkta förvånad när Tidningen redogör för innehållet i Skolverkets beslut.

Byaföreningen fick ett samtal om att föreningens stadgar måste ändras och dessutom behövdes en sorts organisationsnummer för att det skulle vara juridiskt riktigt att stå som huvudman för friskolan.

- Vi ordnade det och jag skickade en kopia på papperen till Skolverket. Något brev med andra frågor känner jag inte till. Det har vi inte fått, säger hon.

Inger Ripatti-Sjölander tycker att Skolverket agerat märkligt.

- Jag var i kontakt med handläggaren för en dryg vecka sedan med anledning av att vi skulle svara på ett yttrande från kommunen. Då nämndes ingenting om att det saknades uppgifter i vår ansökan.

- Vi kan dessutom lämna de uppgifter de vill ha, påpekar hon när Tidningen läst upp vilka uppgifter Skolverket tycker sig sakna

Skolverkets beslut kan överklagas inom tre veckor från det att beslutet tagits emot.

- Jag är borta över helgen. Men på tisdag ska vi ha styrelsemöte i föreningen och då får vi ta tag i det. Var lugn för att vi kommer att överklaga, säger Ripatti-Sjölander.

jörgen sundin

Mer läsning

Annons