Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgvila inte för alla

/
  • Kjell Vansulin kör renhållningsbilen för Herab i Kramfors. Vissa dagar tömmer han över 500 sopkärl. Han tycker att det går bra att jobba storhelger.

Att stiga upp i ottan för att jobba oavsett om det är julafton, nyårsafton eller midsommarafton är rutin för Kjell Vansulin. Som renhållningsarbetare tillhör han en av de yrkesgrupper där schemat rullar från måndag till fredag oavsett om dagen är svart eller röd.

Annons

– Till skillnad från de flesta andra är det bättre för oss när storhelgerna infaller på lördagar och söndagar, säger han och skrattar.

Kjell Vansulin har tömt Kramforsbornas soptunnor sedan 1969. Vant styr han renhållningsbilens robotarm som snabbt och smidigt greppar tag i plastkärlet, skakar det och väger soporna innan de töms i bilen. Den dagen Tidningen Ångermanland åker med får 497 hushåll i Kramfors sina hushållssopor hämtade.

– Bilen rymmer 600 tunnor, runt 500 nu på vintern när soporna är frusna, berättar han.

Jobbet har förändrats mycket efter övergången till plastkärl 1994.

– Förr var vi nio man och två per bil som körde i kommunen. Nu är vi tre som kör var sin bil. Visst är det lättsammare att inte längre behöva stiga ur bilen och bära sopsäckar, samtidigt är det ensammare och jag kan sakna att få vara ute på sommaren.

Införandet av plastkärl har också gjort att körningarna måste göras efter ett striktare schema. Tidigare stod sopsäckarna på ett ställe och renhållningsarbetarna kom alltid åt dem. Då gick det att jobba ifrån sig snabbare före storhelgerna, kanske köra på en lördag. Nu måste folk ställa fram kärlen på vissa bestämda dagar så att renhållningsbilens arm ska nå dem. För att detta ska fungera rullar arbetsveckan från måndag till fredag, oberoende av om det är julafton, första maj eller någon annan storhelg.

Istället för klockan 05, som annars vid morgonskiften, får Kjell Vansulin och hans kollegor "sovmorgon" och börjar jobba klockan 06 på storhelger. Några kvällsskift är det aldrig sådana dagar.

– Det sätts också in en extrabil. Tar man sedan lite kortare mat- och kafferaster och inget krånglar brukar det gå att vara hemma vid ett- halvtvåtiden.

Juldagen kunde tidigare vara kämpig för en renhållningarbetare, inte minst när sopnedkast i hyreshus svämmade över av kasserat julklappspapper.

– Men sedan man började med återvinning har det blivit mycket bättre.

Att jobba nyårsdagen innebär vissa inskränkningar i nyårsfirandet. Champagne är förstås inte att tänka på för den som ska upp och köra bil tidigt.

– Det får blir Pommac istället, men jag brukar försöka vara uppe till tolvslaget.

Med hjälp av tv-monitorn i förarhytten ser Kjell Vansulin precis var han ska stanna vid sopkärlet och en kamera i bilen visar att kärlet blir ordentligt tömt. Mot årets slut kan det ibland också hända att han får syn på en och annan julklapp som väntar som ett bevis på uppskattning.

– Det kan vara någon som hängt ut en chokladask och det är förstås roligt.

Mer läsning

Annons