Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästgymnasium till Kramfors?

Annons
Hästgymnasium till Kramfors?

Norabo vill starta friskola

Ska Kramfors få en ny fristående gymnasieskola med inriktning på hästar och internationellt arbete? Hos Skolverket ligger i alla fall en ansökan om att få starta ett gymnasium med riksintag nästa hösttermin.

- Jag tror stenhårt på den här idén, säger initiativtagaren Gunilla Näsman.

Under namnet Höga Kusten internationellt hästcenter vill Näsman dra igång skolan.

Planerna på ett fristående gymnasium kommer överraskande för många. För Gunilla Näsman är det inget nytt. Har har kämpat en tid och bland annat försökt få Kramfors kommun att driva frågan. När det tog tvärstopp valde hon att gå vidare på egen hand.

- Det här är så bra att det bara måste genomföras, säger hon.

Enligt ansökan blir det en treårig gymnasieutbildning med 16 platser i varje årskurs, alltså 48 elever när verksamheten är fullt utbyggd. Utbildningen innehåller de kärnämnen som krävs för att vara en fullgod gymnasieutbildning. Dessutom finns en inriktning mot hästar och internationellt arbete. Vad hästutbildningen beträffar så blir det två olika grenar. En utbildning som siktar mot att bli ridinstruktör och en mot trav, att få travlicens helt enkelt.

ï Blir inte det här en konkurrent till Nordviksskolan?

- Det kanske en del tycker och på ett sätt är det så. Men jag ser det här också som ett komplement till Nordviksskolan, poängterar hon.

Gunilla Näsman har en gedigen erfarenhet, 13 år, som Naturbrukslärare. Sju av dessa år har hon varit ansvarig för hästinriktningen på Nordviksskolan. Men hon valde att sluta förra läsåret.

Näsman hävdar att många elever idag söker sig till skolor som till exempel Torsta och Wången i Jämtland, Umeå, Strömsholm och Skara på grund av att kvalitet och kompetens på Naturbruksgymnasiet i Nordvik saknas i just de här avseendena.

- De eleverna kan vi fånga upp i det här utbildningskonceptet, säger hon.

Näsman har varit i kontakt med både Ridskolan i Kramfors och Dannero travbana och fått väldigt stor respons. Meningen är nämligen att utbildningen till stor del ska vara arbetsplatsförlagd. Var den praktiska delen av undervisningen ska förläggas är inte helt klart. Näsman har pratat med bland annat Folksams tjänstecenter i Frånö och Ådalsskolans gymnasium och där mötts av intresse.

ï Hur löser ni personalfrågan.

- Jag har många kontakter och det är inga problem. Det finns flera välutbildade lärare som är intresserade av just den här inriktningen.

Gymnasieskolans internationella prägel handlar om historia, EU, utvecklingssamarbete, FN:s arbete i världen med mera. I den delen ingår också internationellt utbyte varför språket kommer att bli en viktig del.

De fyra kommunerna i Ångermanland har av Skolverket nu fått möjlighet att yttra sig om Näsmans ansökan. Dessutom lär landstinget, som är huvudman för Nordviksskolan, få säga sitt. I december ska Skolverket fatta beslut och om allt går enligt planerna ska gymnasiet kunna starta hösten 2003.

- Det här gymnasiet skulle innebära att det kommer ungdomar, framförallt flickor, till Kramfors kommun. Några kommer säkert att stanna och det kan resultera i nya företagare i området, säger Gunilla Näsman.

jörgen sundin

0612-771761

jorgen.sundin@tidningen.to

Gunilla Näsman och Höga Kusten Internationellt hästcenter vill starta ett fristående gymnasium med hästinriktning i Kramfors.

foto:jörgen sundin- Det skulle ge mycket positivt för kommunen om det blir ett gymnasium med hästinriktning i Kramfors, säger Gunilla Näsman.

Mer läsning

Annons