Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsocentral missade hjärntumör

/
  • Kramfors hälsocentral missade att 21-årige Robin hade en hjärntumör.

Efter att ha haft kramper i höger sida av kroppen besökte 21-årige Robin, Kramfors hälsocentral. Läkaren han träffade tog inga prover utan trodde det kunde vara magnesiumbrist och skrev ut tabletter. Ett par månader senare upptäcktes att Robin hade en hjärntumör.

Annons

– Det var i början av september som jag fick kramp i hela högra sidan av kroppen, från öronen ner till tårna. Jag ville ju veta vad det berodde på så därför gick jag till hälsocentralen, berättar Robin.

Enligt Robin gjorde den läkare han träffade ingenting annat än testade reflexerna och lyssnade på hjärtat. Ingen större undersökning gjordes och inga prover togs.

– Jag förklarade för honom minst tre gånger att det bara var på höger sida jag hade kramper och undrade om inte det var konstigt. Men det verkade som om läkaren inte förstod riktigt, säger Robin.

Eftersom läkaren inte var riktigt säker på vad Robin drabbats av kallade han in en annan läkare som inte heller kunde säga vad kramperna berodde på. Läkarna trodde dock att det var antingen magnesiumbrist eller ett virus. Robin fick magnesiumtabletter och beskedet att han skulle komma tillbaka om två månader så man fick se om det blivit bättre.

Innan de två månaderna gått fick dock Robin nya kramper och åkte in akut till Sollefteå sjukhus.

– Där gjorde de alla tester som går att göra och det visade sig att jag har en tumör i vänster hjärnhalva. Läkarna där tyckte också att det var konstigt att det inte gjorts några tester när jag var i Kramfors.

För Robin väntar nu en tuff tid. Först operation i Umeå strax före jul och sedan rehabilitering.

– Jag har fått höra att det är en ganska stor tumör men att den är godartad, av typen meningen om. Om det hade spelat någon roll om den upptäckts två månader tidigare kan läkarna däremot inte säga förrän efter operationen.

Efter det som hänt är Robin kritisk mot hur han behandlades av läkarna på Kramfors hälsocentral.

– När det kommer in en ungdom med symptom som personer över 50 brukar ha tycker man att de borde ha reagerat. För min tumör kunde ju ha upptäckts två månader tidigare.

Att Robin nu går ut och berättar om vad han varit med om gör han inte så mycket för sin egen skull.

– Jag får ju all hjälp jag behöver nu både i Sollefteå och i Umeå. Men jag vill berätta så att ingen annan ska behöva råka ut för samma sak.

Robins familj har anmält det inträffade till Socialstyrelsen. Dessutom har det gjorts en Lex Maria-anmälan.

Margareta Sundberg Westin är verksamhetschef vid hälsocentralen i Kramfors. Hon vill i dagsläget inte kommentera Robins fall.

– Det som hänt är ju anmält och jag vill avvakta Socialstyrelsens utlåtande, säger hon.

* Fotnot: Robin heter egentligen något annat men vill vara anonym av hänsyn till familjen.

Läs också:
Räddningstjänstens största skräck


Mer läsning

Annons