Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal mattradition lever vidare i Bjärtrå

Annons
Gammal mattradition lever vidare i Bjärtrå

Det är en mångårig tradition i Bjärtrå att hembygdsföreningen bjuder in allmänheten till aftavard. I fredags fanns även möjligheten att vara med och lära sig tillaga rätterna.

- För oss är det viktigt att föra vidare gamla matkunskaper så att de inte dör ut, berättar Caroline Ekström.

- Därför serverar vi alltid aftavard i samband med vårt årsmöte.

Det lilla köket i församlingshemmet sjöd av liv under fredagseftermiddagen. Det kokade och puttrade i grytor, från ugnen spreds aptitretande dofter och vackra smörkyrkor växte fram och fick pryda de vackert dekorerade borden.

En handfull kvinnor och en man lagade under överinseende av 85-åriga Rut Stiernman till färskost, sötost, fatost och kalvdans. Rut, som hela sitt liv varit bosatt i Bjärtrå, levererade galant sina matkunskaper vidare.

- Redan som barn lärde jag mig att laga mat. Efter det att jag blev ensam är det inte så ofta att jag lagar till sådan här traditionell mat, men visst händer det ibland att jag snor ihop en kalvdans.

Kalvdans var förr en uppskattad läckerhet serverad med sylt eller saftsås samt vispgrädde. En riktig kalvdans bygger på råmjölk. Därtill sätter man ägg, lite socker och smaksätter med kardemumma eller lite kanel. Den tillagas i ugn i en form placerad i vattenbad och har en geléartad konsistens.

- Den smakar väldigt gott och är lite av vår efterrätt.

På menyn till aftavarden stod även en brun röra med det fantasieggande namnet sminkasmör.

- Jag vet inte varför det heter sminkasmör, men det är som ett mellanting mellan messmör och mesost och är passar bra på tunnbröd, berättar Caroline Ekström.

Sminkasmör är gjort av filmjölk som får koka ihop till tjock konsistens, ytterligare tjockhet får man genom att reda filen. Därefter smaksätter man det hela med sirap och eventuellt lite vispgrädde.

Alla de traditionella rätter och ostar som producerades vid fredagens kokning tar relativt lång tid att tillaga. Hembygdsföreningen hade därför, mellan omrörningarna i kastruller och byggandet av smörkyrkor, tid för många skratt samt lite planering av sommarens aktiviteter.

- Den här matdagen är egentligen ett led i vårt övriga arbete att föra gammal kunskap och mångåriga traditioner vidare, säger Ekström.

Under många år har hembygdsföreningen sommartid arrangerat Bjärtrådagarna. Nu satsar dock föreningen på en ny typ av aktivitet med "prova-på-dagar". Vid ett flertal tillfällen ska det för allmänheten vara möjligt att prova gamla hantverk, till exempel smide, linberedning, tovning, vävning, tunnbrödsbak, kolbullar och akvarellmålning.

ann-cathrin granbäck

Recepten

Signes sminkasmör

2 liter fil kokas ihop

tillsätt en liten snutt vispgrädde

1 dl sirapRedning:

2 msk vetemjöl röres ut med mjölk.

Vispa i mjölkblandningen.Kalvdans

1,5 liter råmjölk

1 ägg

1 msk socker

kardemumma eller kanelstång till smaksättningPlacera ugnsformen i en plåt med vatten.

Grädda i 175 grader 30-40 minuter tills den stannat

Mer läsning

Annons