Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galleria byggs för 60 miljoner

/
  • Lagom till julhandeln blir 60 parkeringar tillgängliga öster om den blivande gallerian.
  • Vatten- och avloppsledningar och en fettavskiljare byts nu framför Kramfors nya galleria.

Det blir Byggnads AB Lennart Eriksson som får uppdraget att bygga om gamla Konsumhuset i Kramfors till en galleria. Bolaget hade med 50,5 miljoner kronor lagt det lägsta anbudet och priset var helt avgörande. Det totala priset, inklusive förberedande arbeten, hamnar därmed på 62,7 miljoner.

Annons

I förra veckan skedde öppnandet av de inkomna anbuden, allt i närvaro av en representant för en handelskammare för att garantera opartiskhet. Förutom det lokala byggnadsbolaget AB Lennart Erikssons anbud hade ytterligare ett inkommit. Peab erbjöd sig att bygga gallerian för 55 miljoner.

– Men eftersom det fanns ett antal skallkrav som måste uppfyllas för att överhuvudtaget komma ifråga gick vi helt på priset, säger Åke Sundqvist vd för kommunala bolaget Kramaff som utvecklar affärsfastigheter i Kramfors.

Grundanbudet är egentligen på 43 miljoner, men höjd har tagits med ytterligare sju miljoner för eventuellt tillkommande kostnader för högre krav på att färdigställa butikslokaler. Sluträkningen kan alltså också bli lägre än 62,7 miljoner.

Just nu genomförs förberedande arbeten inför själva galleriabygget. Det är Skanska som utför jobben på uppdrag av Lennart Eriksson AB. Dessa arbeten samt rivning och projektering kostar 12,2 miljoner.

– I det fallet har vi använt de ramavtal vi har med företagen. De här arbetena kunde inte vänta om det skulle vara möjligt att ha allt klart till i oktober 2013.

En stor grop har öppnats framför den blivande galleriabyggnaden. Där byts nu vatten- och avloppsledningar samt en fettavskiljare som tidigare använts av restaurangen i byggnaden. En ny parkering ställs i ordning på den östra sidan av den nyligen rivna rampen till taket. Parkeringen kommer att öppnas lagom till årets julhandel och rymma ett 60-tal bilar. Gamla konsumparkeringen används fram till i oktober som byggarbetsplats. När byggarbetsplatsen avvecklas kommer det sammanlagt att finns 150 besöksparkeringar och ett 20-tal arbetsplatsparkeringar.

Projektet har blivit runt 10 miljoner kronor dyrare än vad som det först talades om.

– Men det var bara en beräkning mellan tummen och pekfingret utifrån byggen av andra gallerior. Bara ombyggnaden av taket som tillkom, och som krävs för att klara energinormerna, kostar fem miljoner, säger Åke Sundqvist.

Mer läsning

Annons