Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlusten blev mindre än väntat för Mitthögskolan

Annons
Förlusten blev mindre än väntat för Mitthögskolan

Det ser mycket ljusare än väntat för Mitthögskolan. Den befarade förlusten på 20 miljoner stannade vid sex miljoner back för föregående år.

Detta beror enligt rektor Gunnar Svedberg på att besparingarna lyckats snabbare än väntat och dels på att man fått extra pengar från riksdag och regering.

- Men samtidigt finns det avvecklingskostnader i bokslutet på tio miljoner kronor. Det här är en kraftig förbättring av resultatet, säger en glad rektor Gunnar Svedberg.

Kostnadsminskningen är ett resultat av det besparingsprogram som Mitthögskolan arbetat aktivt med under de senaste 18 månaderna. Programmet har främst inriktats på att sänka kostnaderna för personal, övrig drift samt lokaler.

Men även satsningen på ny teknik i form videokonferensutrustning har medverkat till att sänka Mitthögskolans kostnader genom minskade resekostnader.

Samtidigt är Mitthögskolan beredd att skänka bort ytterligare 500 platser. Det betyder att man gjort sig av med i storleksordningen 2000 platser under senare tid.

- Även denna gång handlar det om platser som inte utnyttjas. Det finns ingen anledning att hålla på platser som inte används. Vi vill helst spela med öppna kort.

Eftersom Mitthögskolan har möjlighet att om ett par år få tillbaka en stor del av de förlorade platserna kommer enligt Gunnar Svedberg inte råda någon brist på platser på Mitthögskolan.

- Min bedömning är att skolan kommer att växa både på forskningssidan men även på sikt när det gäller grundutbildning.

För i år räknar man med ett under skott på i storleksordningen sex miljoner. Ett ackumulerat underskott på grundutbildningen får Mitthögskolan dras med under några år.

- Men läget ser ljusare ut. Vi har lämnat in ansökan om, samhällsvetenskapligt humanistiskt vetenskapsområde. Jag hoppas att den ansökan bifalles och att vi bli universitet från årsskiftet, säger Gunnar Svedberg

Mitthögskolans förvaltningschef Pia Sandvik Wiklund blir ny prorektor för Mitthögskolan.

Pia Sandvik Wiklund är 37 år gammal men har stor erfarenhet. Åren 1997-1999 var hon universitetslektor i kvalitetsteknik vid institutionen för industriell ekonomi och samhällsvetenskap, Luleå Tekniska Universitet.

Pia Sandvik Wiklund anställdes år 1999 som kvalitetschef vid Ericsson Network Core Products i Östersund, som senare blev en del av det amerikanska företaget Solectron.

I september 2000 anställdes hon som förvaltningschef vid

Mitthögskolan med ansvar för den högskolegemensamma förvaltningen.

- Det var en enhällig styrelse som utsåg Pia Sandvik Wiklund. Jag är personligen mycket glad att få en sådan kompetent kraft vid min sida, säger Gunnar Svedberglennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons