Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fira julen men tänk på miljön

/
  • Det går att fira en grönare jul utan allt för stor köphysteri. Anders Olsson i Kramfors hör till de som försöker tänka ett steg längre.

Att fira en grön jul vill de flesta nog slippa, om man nu inte syftar på en miljövänlig grön jul förstås. Där finns det en hel del att göra. Anders Ohlsson med familj i Kramfors hör till dem som försöker tänka lite också på miljön under julen.

Annons

– Men jag vill inte gå för långt, då kan resultatet bli det motsatta. Att man skrämmer folk från att våga försöka vara mer miljövänliga eller retar upp någon, säger Anders Ohlsson.

Det händer att även han slarvar med källsorteringen, till exempel att aluminiumburken från engångsljus åker i soppåsen istället för till metallåtervinningen.

Som kuriosa kan ändå påpekas att varje år förbrukas 300 miljoner värmeljus i Sverige. Om aluminiumformarna lämnas till metallåtervinningen kan 95 procent av energin för tillverkningen sparas, liksom 100 procent av metallen. Återvinning av alla värmeljus i Sverige skulle spara 1 000 ton koldioxidutsläpp per år.

Han köper gärna frukt och grönsaker efter säsong och svenskodlat om så går.

– Men det handlar också om ekonomi, för 20 år sedan hade jag nog inte haft råd att göra så här. Jag förstår om fattiga studenter har svårt att betala extra för miljövänliga varor.

Som före detta energirådgivare i kommunen är energifrågan och julen ett speciellt kapitel för honom.

– Jag tycker absolut att man ska satsa på lågenergilampor, som dessutom håller längre och är mindre brandfarliga.

Ljusdioder och timers kan vara andra sätt att spara energi på bland juleljusen.

Julen brukar för många vara en tid där plånboken åker upp och ner i fickan. Familjen Olsson köper julklappar som alla andra, men försöker välja sådant som man ändå behöver som kläder och hudvårdsprodukter, fast med en extra "knorr".

– Att bara gå ut och köpa för köpandets skull ligger inte för mig, då får det hellre vara.

Mer läsning

Annons