Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diana med sin Wilmer

Annons
Diana med sin Wilmer

Ett hundratal raskaniner samlades under lördagen på Nordviks naturgymnasium för att visa upp sig och poängsättas.

Som arrangör för utställningen stod Västernorrlands kaninavelsförening med Maria Bohman i spetsen och 103 kaniner fördelade på ett tiotal raser blev i tur och ordning bedömda och poängsatta av domarna.

- Man kontrollerar bland annat kaninernas färg och kroppsform, förklarar Maria Bohman.

- Det är dessutom viktigt att kaninerna har rätt vikt.

Deltagarna bestod främst av kaninuppfödare från länet men det fanns även mer långväga gäster. Vissa hade åkt ända från Jämtland och Härjedalen för att få möjlighet att visa upp sina djur.

- Utställningarna är en viktig samlingsplats för uppfödare. Man säljer kaniner till varandra och utbyter erfarenheter, säger Maria Bohman.

Diana Sjöström från Noraström var en av tävlingens yngsta deltagare. Hon var där med sin ettåriga kanin Wilmer som tillhör rasen Black and tan.

- Han fick 93 poäng av domarna, men det räcker nog inte till vinst, säger Diana.

Maxpoängen är 100. Hon har sammanlagt sju kaniner som hon själv sköter om och föder upp men hon tycker inte det är speciellt jobbigt.

- Jag klappar och ger dem mat och på sommaren måste jag hålla kaninerna rena.

Domarna utsåg under dagen en vinnare av varje ras och av dessa valdes sedan utställningens finaste kanin ut. Vinnare blev syskonen Joakim, Jonatan och Lina Wickberg från Västerbotten med en grå hermelin.

Erik de Vahl

Mer läsning

Annons