Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diabetes är inget hinder

/

Diabetesförbundets motto ”diabetes är inget hinder” stämmer verkligen överens med aktiviteterna under sommarlägret på idylliska Utviksgården vid Norafjärden i Höga Kusten, som Diabetesförbundets Länsförening Västernorrland anordnar varje år.

Annons

Lägret pågick i år 8–11 augusti för barn med diabetes i åldrarna 8 till 13 år och deltar gör även ungdomsledare, föräldrar, kökspersonal samt sjuksköterska, totalt ca 25 personer.

En av lägerdagarna besökte jag Utviksgården för att få uppleva det intensiva och positiva engagemang, som alla på lägret uppvisade. När jag anlände var deltagarna på ”hemlig utflykt” till hotell Höga Kusten vid Hornöberget, där de roade sig kungligt i lekpark, utomhuspool och enligt tradition blev alla bjudna på valfri glass av hotellets frikostige ägare Mats Löfroth. Vid återkomsten till Utviksgården – efter sedvanlig blodsockerkontroll – väntade en efterlängtad lunch.

Den professionella kökspersonalen Marie-Louise Strömgren, Strömsund, och Andrea Edman, Bollstabruk, har ett klurigt uppdrag att hela tiden ta hänsyn till lägerdeltagarnas speciella kostallergier – flera av dem behövde laktos-, gluten- respektive mjölkfri kost – och lunchen intogs glupskt med god aptit.

Efter lunchen väntade lägrets största höjdpunkt – såpbandycupen – där fyra lag spelade spektakulära och ansträngande bandymatcher på en såpvattenpreparerad presenning. Matcherna övervakades av lägerledaren och enväldige domaren Susanne Norrbin från Bollstabruk, som tillsammans med Andrea Edman ansvarat för sommarlägren de senaste tio åren.

Efter såpbandymatcherna blev det ett nödvändigt dopp i Norafjärden och under lägret väntade många roliga och spännande aktiviteter tillsammans med den entusiastiske och avgudade ungdomsledaren Tim, som kanotpaddling, fiske, spex, spel och lek.

Redan nu vill flera anmäla sig till nästa års sommarläger – så roligt är det här på Utviksgården! Mottot ”diabetes är inget hinder” fick vi verkligen bekräftat den här lägerdagen och när jag kom hem och öppnade ÖA kunde jag ytterligare stryka under på detta faktum: Vasaloppsåkaren och diabetikern Robin Bryntesson från Rossön hade vunnit helmaran i Höga Kusten Marathon loppet den helgen.

Lars-Gunnar Lundin, typ1-diabetiker

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons