Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Mest
läst

"Det pågår ett mjölkkrig i smyg"

/

Utplånandet av mjölbönderna i Västernorrland riskerar att gå ännu snabbare än Lrf varnat för. Sedan Allehanda Media skrev om frågan häromdagen har mjölkpriset störtdykt ytterligare 40 öre.

Annons

– Det pågår ett mjölkkrig i smyg, säger jordbrukaren Anna-Sara Bodén i Nordanåker utanför Bollstabruk.

Anna-Sara Bodén har själv precis slutat med mjölkproduktion. Hon ser två förklaringar till den svåra situationen, förutom det faktum att Västernorrland är missgynnat jämfört med andra grannlän när det gäller det nationella stödet.

Det är dels att handeln vägrar höja priset till konsumenterna, med hänvisning till att världsmarknadspriset på mjölkpulver sjunker. Däremot är man inte lika snara att höja ersättningen till bönderna när priset på mjölkpulver stiger.

Dels handlar det om ett pågående mjölkkrig mellan Arla och övriga mejeriföreningar i landet, som allmänheten inte känner till.

– Från Arlas sida säger man att mejeriet vill ha tillbaka 65 procent av marknadsandelarna, men diskuterar inte vilket mejeri som tagit andelar från andra från början.

Anna-Sara Bodén, som själv är aktiv i Milkos kretsråd, menar att om stora Arla beslutade sig för att höja priset till handeln så skulle detta accepteras.

– Men det gör man inte trots att det funnits marginaler för detta, utan de väntar istället på att någon förening ska tvingas att kasta in handuken. För dem är det bättre med en konkurrent som försvinner än om mjölkpriset höjs. Det pågår ett rävspel.

Mer läsning

Annons