Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt om var Ådalsbygdens nya pastorsexpedition ska ligga

Annons
Debatt om var Ådalsbygdens nya pastorsexpedition ska ligga

Vid årsskiftet är det nya stora pastoratet, Ådalsbygdens pastorat, i full gång på alla områden. Men frågan är var den gemensamma pastorsexpeditionen ska placeras? Bollstabruk eller Nyland är två alternativ som diskuteras.

- Personligen tycker jag att Nyland vore det bästa. Då hamnar pastorsexpeditionen mitt i det nya pastoratet, säger Thord Hägglund som är kyrkoherde i Bjärtrå.

Han påpekar att Ådalsbygdens pastorat med sina fem församlingar, Dal, Ytterlännäs, Torsåker, Styrnäs och Bjärtrå får en geografiskt stor omfattning. Från Sandöbron i öster till Undrom i väster.

- Då är det viktigt att pastorsexpeditionen hamnar centralt till.

Thord Hägglund säger att andra lokaliseringar som också diskuterats har varit de tidigare lokalerna för posten eller Föreningssparbanken i Bollstabruk. Men han själv tycker att en lokalisering till Nyland vore betydligt bättre.

- Historiskt har det alltid varit en viss rivalitet mellan Bollsta och Nyland. Placeringen av Ytterlännäs gamla kyrka är ett exempel på en tidig kompromiss, påpekar han.

Enligt Thord Hägglund skulle exempelvis något av Krambos hyreshus i Nyland kunna användas som pastorsexpedition för det nya stora pastoratet. Ett annat alternativ han nämner är det stora stenhuset vid vårdcentralen där garnboden legat.

- Från Ytterlännäs sida har man däremot tyckt att det saknas bra alternativ i Nyland.

I dag är pastorsexpeditionen inrymd i Johannisberg. Men av flera skäl vill det nya pastoratet hitta en annan lokalisering.

- Bland annat beroende på att det är en mycket brant backe upp till Johannisberg och det kräver nästan att man är bilburen för att ta sig dit, säger Thord Hägglund.

Däremot anser han att en pastorsexpedition i Nyland skulle passa bra ihop med flytten av vårdcentralen till Nyland. Inte minst för äldre som då kan passa på att besöka båda lokalerna samtidigt.

- Många av de frågor som rör pastoratet kan inte församlingsmedlemmarna vara med att påverka så lätt, anställningsvillkor och fackliga frågor till exempel.

Däremot är lokaliseringen av en pastorsexpedition i det nya "stor-pastoratet" en fråga han tycker bör diskuteras i en mer offentlig debatt.

anders liden

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

Mer läsning

Annons