Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig städningav restaurangerna

Annons
Dålig städning

av restaurangerna

Det slarvas rejält med städning och rengöring av våra restauranger. Det visar en kontroll som hälsoansvariga genomfört. Smutsiga golv och mögliga kylrum är ett par vanliga anmärkningar.

I Kramfors var det bara 1 av 15 restauranger som helt slapp anmärkning. I en del fall var anmärkningarna så allvarliga att det krävdes snabba återbesök för att kontrollera att bristerna åtgärdats.

Faktum är att inspektörerna vid var tredje inspektionspunkt fann anledning till klagomål. Värst såg det ut i kök och renserier, det vill säga speciella utrymmen för grovrengöring av potatis, fisk och liknande. Där slarvade ungefär fyra av tio restauranger. Detta beskrivs i rapporten som anmärkningsvärt, oroande och allvarligt.

"...vilket är oroande med tanke på att det är just där som riskerna finns för att livsmedlen ska bli förorenade."

I redovisningen av projektet säger man också att uppföljningar av hygienkontrollen måste till. Miljö- och byggnämnden konstaterar att klassiska kontroller av sådant som städning och rengöring vid livsmedelshanteringen uppenbarligen måste prioriteras i framtiden.

Undersökningen genomfördes under juni till augusti månad vid 15 restauranger över hela kommunen som serverar lunch och a´la carté. Pizzerior, gatukök, kaféer och kommunala kök ingår därför inte i kontrollen som inriktat sig på "vanliga" restauranger.

Vid inspektionen har man dessutom bara noterat föroreningar som tyder på eftersatt städning och rengöring, alltså gammal smuts.

Till de vanligaste klagomålen hör:

ï Smutsiga golv.

ï Smutsiga väggar vid beredningsbänkar och stekbord.

ï Dåligt rengjorda gummilister.

ï Ansamlingar av smuts vid röranslutningar.

ï Ansamlingar av smuts vid diskbänkar.

ï Mögliga tak i kylrum.

Vad det gäller städrutiner var det också få restauranger som hade skriftligt godtagbara rutiner för sin städning och rengöring.

Projektet i Kramfors som ingår i en större länsomfattande undersökning med 116 inspekterade restauranger, visar att läget i stort sett är lika dåligt på alla håll.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

Mer läsning

Annons