Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byn där solen inte skiner

/
  • Från mitten av december till mitten av januari når solen aldrig fram till byn Daglös i Dal, en by med anor från 1500-talet. Då kan man bara ana solen på bergen i horisonten.
  • Kerstin och Kjell Westin låter sig inte misströsta i mörkret. Istället passar man på att baka tunnbröd inför julen.
  • I Daglös är solen borta under ungefär en månad. Än värre är det i Mjällomslandet där solen försvinner bakom berget 22 oktober och återvänder först 20 februari.

Många längtar till vintersolståndet 21 december när det äntligen börjar bli ljusare igen. Men det är inget mot att bo i extra mörkerdrabbade byar, som Daglös i Dal och Mjällomslandet i Nordingrå.

Annons

– Hos oss försvinner solen i mitten av december och återkommer sedan först 18-19 januari, säger Kerstin Westin, som tillsammans med maken Kjell numer är Daglös bys enda åretruntboende.

Ännu tuffare när det gäller vintermörkret har man det i Mjällomslandet. Enligt ett reportage i Nya Norrland från 1994 berättade de boende då att solen inte sken i byn under perioden 22 oktober till 20 februari.

I både Daglös och Mjällomslandet ligger byarna i skuggan av höga berg.

När Allehanda Media kommer på besök träffar vi Kerstin och Kjell i gamla prästgårdens bagarstuga, där de just håller på att grädda tunnbröd inför julen.

– Vi lider väl i ärlighetens namn inte särkilt mycket av mörkret, men visst är det roligt när solen återvänder.

Kerstin Westin berättar att det första makarna märker av ljustes återkomst är att solen börjar synas på kyrktornets spira. Då vet man att mörkerperioden är över. Ett par dagar senare når solen över kyrkberget för första gången under året.

– Det första vi får se är en solstråle på spismuren i köket. "Nu är solen tillbaka" brukar vi konstatera.

Mer läsning

Annons