Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busskostnader chockhöjs

/
  • Hans Högberg är överraskad över att Kramfors kommuns kostnader för busstrafiken stiger med mer än 60 procent.

Kramfors kommuns kostnader för busstrafiken stiger nästa år med över 60 procent, från 9,6 till 15,5 miljoner kronor. Detta enligt Kollektivtrafikmyndighetens budget.

Annons

– Det kan innebära att vi måste banta viss trafik, säger Hans Högberg, kollektivtrafikansvarig i kommunen.

Landstinget och kommunerna har ett delat ekonomiskt ansvar för trafikutbudet i länet. Kommunförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland, gemensamt ägt av landstinget och kommunerna, upphandlar, planerar, samordnar och marknadsför kollektivtrafiken i länet.

När budgeten för kollektivtrafiken för 2013 presenterades hamnade Kramfors del av kostnaderna på 15,5 miljoner kronor.

– Vissa linjer som vi delat med landstinget får vi nu stå för ensamma. Sedan har det varit omställningskostnader för den nya myndigheten, kostnader för biljettmaskinbyte och indexuppräkning. Visst har det också tidigare blivit dyrare för varje år, men ändå ungefär följt den allmänna kostnadsökningen och aldrig ökat i ett sådant här språng, säger Hans Högberg.

Nu väntar en analys av orsakerna till att budgeten dragit i väg. Hans Högberg utesluter inte att det kan bli nödvändigt att minska delar av busstrafiken i kommunen.

– Man vill inte gärna röra turer på morgonen och eftermiddagen som påverkar de som pendlar till jobb och skola. Men det kan bli förändringar av turer som går mitt på dagen.

Åke Edin, ekonomichef vid Kollektivtrafikmyndigheten, ser två huvudorsaker till de höjda kostnaderna för kollektivtrafiken i Kramfors kommun.

– Man har köpt till mer trafik till linje 202 från Lunde och ut mot Nordingrå. Sedan försvann statsbidrag för en del av linje 90 mellan Sollefteå och Härnösand när tågtrafiken startade. Det innebär att kommunerna som måste ha kvar linjerna för bland annat skolskjutsar får högre kostnader.

Kollektivtrafikmyndigheten har också räknat med en allmän kostnadshöjning med fyra procent samt något sänkta biljettintäkter för busslinjerna.

– Men det svårt att sia om de intäkterna, det beror på hur många som kommer att resa med tågen.

Mer läsning

Annons