Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilförsäljare fick rätt i tingsrätten

Annons
Bilförsäljare fick rätt i tingsrätten

En bilförsäljare i Kramfors kommun har fått rätt i tingsrätten. Två personer måste lämna igen bilar som en tidigare medarbetare sålt utan bilförsäljarens vetskap.

Det handlar i båda fall om Mercedesbilar. Båda importerade från Tyskland och registrerade i bilregistret med försäljarens firma som ägare den 16 respektive 21 augusti 2000.

Försäljaren och hans medarbetare blev något senare oeninga och hamnade i bråk. Medarbetaren uppger att han den 29 september blev uppsagd som en blixt från en klar himmel.

Den 1 oktober inregistrerades medarbetaren bilarna på sig respektive sin sambo. Köpesumma i båda fallen: en krona.

En bekant till medarbetaren köpte den sjunde oktober en av bilarna av sambon. Den andra bilen såldes via en första köpare till en slutlig köpare den sjätte oktober.

Bilförsäljaren hävdade att hans före detta medarbetare vid tidpunkterna för försäljningarna av bilarna inte längre var anställd i företaget. Han skulle därför inte heller ha någon rätt att sälja firmans bilar.

Vid tingsrätten handlade det dock om att bilförsäljaren krävde att de två personer som köpt bilarna skulle återlämna dessa samt betala skadestånd för bilarnas värdeminskning. Den ene av köparna var bekant med den förre medarbetaren. Han förklarade att han trodde att denne personligen, inte bilförsäljarens firma, stod för försäljningen.

Den andre köparen har uppgivit att han trodde att medarbetaren fortfarande var anställd vid firman och att försäljningen skedde genom firman. I sin bedömning menar tingsrätten att bilköparna varit skyldiga att bättre kontrollera vem som egentligen ägde bilarna.

Medarbetaren, som för övrigt är åtalad förskingring av bilarna, har sagt att han tänkt redovisa försäljningarna till firman när allt varit klart och utrett mellan honom och bilförsäljaren.

De två bilköparna dömdes att återlämna bilarna till bilfirman. De ska dessutom betala 10 000 respektive 15 000 kronor i skadestånd för deras nyttjande av fordonen.

erik åmell

Mer läsning

Annons