Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asbest fördröjer galleriarenoveringen

/

Ombyggnaden av den blivande gallerian i gamla Konsum i Kramfors har stoppats. Detta sedan man hittat asbest i både huvudventilationen och under mattor som ska rivas bort.

Annons

– Det här fördröjer arbetet ungefär tio dagar, berättar Krambos vd Åke Sundkvist.
Inför ombyggnaden gjordes en del stickprov efter asbests och då hittades en del i fogar ventilationssystemet. Men nu har asbest upptäckts på ytterligare en del platser både på andra ställen i ventilationssystemen och i källaren.
– När man lyfte på mattorna i källaren syntes det att de var fastsatta med "svartlim", som man vet innehåller asbest.
Därför har ett företag som är specialister på att sanera asbest anlitats. De ska ta bort all asbest och sedan får lokalerna vara tomma en tid så eventuellt damm lägger sig innan man städar.


Åke Sundkvist säger att det inte är direkt förvånade att man stöter på problem när det handlar om ombyggnader av gamla lokaler. Det är på sätt och vis enklare att bygga nytt.
– Vi kommer till exempel att behöva byta ut hela avloppssystemet har vi sett och det kommer att märkas genom att det blir en stor grop i marken ute på torget.
Att man nu tvingas sanera lokalerna på asbests betyder också en fördyring av projektet. Hur mycket det innebär i kronor kan Åke Sundkvist inte svara på, men han säger att det säkert handlar om fördubblade rivningskostnader.
I dagarna ska det dessutom avgöras vilken anbudsgivare som ska få slutföra arbetet med butikslokalerna. Att göra en så total utrivning innebär också att man spar en del tid när de nya lokalerna byggs upp, ungefär en månad. Därför behöver inte problemen som nu uppstått betyda någon total försening av öppnandet.
– De kommer att få börja med helt utrivna lokaler där ventilation, el och en del väggar rivits bort. Förhoppningen är fortfarande att vi ska kunna öppna gallerian i oktober nästa år lagom till att julhandeln börjar.
Efter att ha haft en period med lite trög värvning av nya hyresgäster har det börjat lossna igen.
– Vi har flera kontakter, men jag vill inte säja något innan kontrakten är påskrivna. Vi jobbar med den frågan på flera fronter.

Läs också:"Stora brister vid asbestsanering"

Mer läsning

Annons