Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

78 miljoner till jordbrukarna

/

I måndags bör nästan alla jordbrukare med rätt till gårdsstöd ha fått sina pengar av Jordbruksverket.
För Västernorrlands del handlar det om 1 780 personer som får dela på 78 miljoner kronor.

Annons

Som mest i Ångermanland får Lövsjö gård med drygt 1,1 miljoner kronor.

Jämfört med hur det ser ut i södra Sverige, i Skåne framförallt, är det förhållandevis små gårdsstöd som kommer till länets del.

Fler lantbrukare än normalt, 97 procent, får också gårdsstödet ovanligt tidigt år.

– Ambitionen är att vi ska betala ut gårdsstödet så tidigt som möjligt till så många som möjligt och i år är andelen lantbrukare som får sitt gårdsstöd nu i december större än någonsin, säger Tjitte de Vries på jordbrukarstödsenheten på Jordbruksverket.

Hon påpekar att verket är medvetet om att många jordbrukare har en pressad ekonomi och säger att man gjort vad man kan för att pressa handläggningstiderna. Sverige ligger också långt framme bland EU-länderna när det gäller att snabbt kunna betala ut stödet.

Den som inte fått sina pengar än kommer med i en ny omgång utdelningar som börjar 27 december. Då betalas även miljöersättningar och kompensationsbidragen ut.

Gårdsstödet är ett EU-stöd som ersatt det gamla arealstödet. Pengarna går till den som har stödrätter och brukar marken. Dessa stödrätter delades ut 2005 och kan både säljas och köpas.

Tanken är att gårdsstödet ska bidra till att produktionen i större utsträckning ska styras av konsumenternas efterfrågan istället för av bidraget. Stödet är därför inte kopplat till själva produktionen utan till jordbruksmarken och dit räknas åker, betesmark och slåtteräng.

För att få del av bidraget måste man ha minst 4 hektar jordbruksmark att bruka och marken ska skötas så den inte växer igen. Det finns också regler kring folkhälsa, miljö, djurskydd och liknande som måste följas

Ser man till hela Sverige fördelas 5,5 miljarder kronor i gårdsstöd.

För länets del har gårdsstödet stadigt minskar. För två år sedan delades 125 miljoner kronor ut och i fjol 81 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons