Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

113 västernorrlänningar fick böta för offentligt kissande

/
  • Om man är av nöden tvungen att kissa utomhus ska det ske på en plats där ingen, ens teoretiskt, ska kunna se vad som pågår. Annars räknas det som förargelseväckande beteende.

Att slå en drill offentligt kan bli en dyr historia. Här är alla länsbor som åkte dit för förargelseväckande beteende under året.

Annons

Över 4 000 personer i Sverige kissade under 2012 offentligt på ett sätt som ledde till böter – 113 av dessa var västernorrlänningar. I Ångermanland är det i Härnösand det skvätts mest och i Kramfors minst. Offentligt kissande räknas som förargelseväckande beteende och kan ge 800 kronor i böter.

– Den som blir ertappad kan få en bötesbot utskriven direkt på plats, säger polisens informationsansvarige, Börje Öhman.

Nekar personen som tas på bar gärning blir det vidare utredning på kontoret och personen kan godta boten då, kanske när man nyktrat till. Nekar personen ändå blir det rättegång, men det är ovanligt att det går så långt, säger informationschef Börje Öhman.

Så här fördelar sig böterna bland kommunerna i Västernorrland för de elva första månaderna 2012

* Sundsvall112

* Härnösand17

* Örnsköldsvik11

* Ånge10

* Sollefteå6

* Kramfors3

* Timrå 0

Börje Öhman säger att polisen i Västernorrland ser frågan som att förebygga brott på sikt. Det handlar om att upprätthålla lag och ordning.

– Ingen tycker det är trevligt att se den som står och kissar eller att komma till en nerkissad trappuppgång. Det är ett problem framförallt under helgerna i stadskärnorna, säger Börje Öhman.

Börje Öhman påpekar att det förstås finns en gråzon. Men i princip ska man ställa sig så att man inte kan synas om man kissar ute, inte ens teoretiskt ska någon annan kunna upptäcka vad som pågår.

Finns det inte en risk att folk tycker ni silar mygg och sväljer kameler. Att polisen lägger resurser på någon som kissar i ett gathörn, men inte har tid att åka på sommarstugeinbrott?

– Så kan man alltid vända på saken. Men det här är offensiva insatser när polisen är ute på helgerna för att stävja brott i städernas centrum. När vi ser något så ingriper vi.

Börje Öhman säger att man inte lägger ner några extra resurser på att leta efter folk som kissar ute på gatan, men att man ingriper om man ser sådant. Det tar inga extra resurser mer än tiden att skrivas ut ordningsbot.

Ser man till statistiken för hela riket ligger länet lite över genomsnitt, med 4,7 bötfälld för offentlig urinering per tiotusen innevånare.

Allra flest med byxorna ner, i förhållande till befolkningsmängden, ertappades i Värmland. Dalarna är det län där det utfärdades förhållandevis minst antal ordningsbot för offentligt skvättande.

Mer läsning

Annons