Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintern har tagit ett järngrepp

/
  • Anders Hammarström använder snöraka för att ta bort snön på sin husinfart.
  • Snösvängen är i full gång i Härnösandsområdet.
  • Tågen gick enligt tidtabell och endast några mindre störningar rapporterades under torsdagen. Trafikverket rekommenderar tåget om man ska resa i helgen.

Snöandet fortsätter i oförminskad takt och ytterligare nysnö väntas de kommande dagarna. Det handlar om upp till ytterligare en halv meter snö det kommande dygnet.

– Tur att det är lättskottad snö, säger villaägaren Anders Hammarström på Brännavägen i Härnösand.

Annons

SMHI:s klass 1-varning för Västernorrlands län ligger kvar åtminstone till fredagsmorgonen. I området kommer det att fortsätta snöa upp till 30 centimeter nysnö. Det väntas fortsatt snöfall även under lördagen och söndagen.

Enligt Trafikverket är läget på vägarna besvärligt på många håll utmed Norrlandskusten. Däremot fungerade järnvägstrafiken relativt bra under dagen. Det har endast varit några kortare förseningar beroende på minskade mötesmöjligheter på grund av en trasig växel efter tågurspårningen i Stavreviken för en dryg vecka sedan.

Trafikverkets entreprenörer jobbar intensivt med att hålla de större vägarna öppna.

– Men jag skulle ändå rekommendera folk att lämna bilen och ta tåget i helgen om man ska resa långt, säger Peter Behrman på Trafikverkets pressjour.

Vädret påverkar inte de som har utejobb. Dennis Fransson arbetar hos Svevia med att laga ett vattenrör bredvid simhallen. Häromdagen var det 20 minusgrader och någon köldgräns existerar inte.

– Det gäller att klä sig rätt, tre lager plagg och att man rör sig hela tiden. För något år sedan byggde vi ett trädäck på bron i Älandsbro när det var 35 grader kallt, berättar han.

Snöskottarna har fullt upp att göra.

– Bra träning, tycker Ulrika Källberg i fullfärd med att skotta garageinfarten till radhuset på Fagottgatan.

– Vår nya bil blir hela tiden insnöad och jag saknar ett garage, säger hon.

Vintervädret bekymrar inte Marianne Jonsson som dagligen tar en promenad med sina gåstavar.

– Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, säger hon.

Hos SMHI förklarar man att det rikliga snöandet har ett samband med att det fortfarande är plusgrader i vattnet i Bottenhavet. Lågtrycket tar med sig fukten från havet som blir till snö när det kommer in mot kusten. Det kallas för snökanoneffekt och fick namnet i slutet av 90-talet då Gävleområdet blev lamslaget av all snö.

– Tyvärr verkar det som att snöandet kommer att fortsätta även under nästa vecka, konstaterar SMHI.

Mer läsning

Annons