Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrlänningarna minst nöjda med vården

/

Förtroendet för vården är lägst i Västernorrland och det fortsätter sjunka. Men Västernorrland opererar också allt fler inom 90 dagar och blir bättre bland annat på stroke och hjärtsjukvård.

Annons

Upp- och nedgångarna för landstinget framkommer i Öppna jämförelser för 2012 från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Här studeras landstingen inom olika aspekter av hälso- och sjukvården och jämförs på totalt 169 olika indikatorer.

Västernorrlands sämsta gren är förtroendet. Länet ligger sämst i landet både vad gäller patienternas förtroende överlag för sjukhus och för vårdcentraler.

Läs mer: Landstingsdirektören rustar för 1,3 miljoner

Tråkigt nog så minskar dessutom förtroendet jämfört med den förra mätningen.

Förbättring kan däremot utläsas i tillgängligheten. Fler får numera läkarbesök inom sju dagar och fler får operation inom 90 dagar i den specialiserade vården i Västernorrland.

SKL:s siffror gäller verksamheten 2011. Som vi nyligen berättat har landstinget kortat väntetiderna ytterligare under 2012 och beräknar i gengäld få god utdelning från regeringens så kallade kömiljard.

I ett pressmeddelande tar landstingsdirektör Anders L Johansson fasta på att Västernorrland faktiskt visar förbättrade resultat på flera områden.

– Vi ser positiva effekter av det systematiska förbättringsarbete som bedrivits inom hälso- och sjukvården, jämfört med siffrorna från 2010 års verksamhet.

– Det gäller till exempel inom stroke-, hjärt- och cancersjukvården. Vi ser också en fortsatt minskning av förskrivning av antibiotika där vi nu är fjärde bäst i riket, säger han.

I nästa avsnitt medger han att förtroendet från länsmedborgarna är lågt.

– Där ser jag fram emot nästa års siffror, när den stora förbättring vi gjort med länsövergripande vårdområden börjar ge resultat. Det finns även områden med förbättringsutrymme inom vården, vilket kräver fortsatt arbete.

– Exempel på sådana områden är övervikt, diabetes och högt blodtryck. En satsning när det gäller dessa diagnoser, som redan pågår, är hälsosamtalen som erbjuds alla 40-, 50- och 60-åringar i länet, säger Anders L Johansson.

Mer läsning

Annons