Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrlandsfondenberäknas klar i sommar

Annons
Västernorrlandsfonden

beräknas klar i sommar

Styrelsen är tillsatt. Grundkapitalet är säkrat. Allt som saknas är nu finansinspektionens tillstånd.

Starten närmar sig för Länsförsäkringars Västernorrlandsfond, den första aktiefonden i landet som inriktas specifikt på ett län.

- Siktet är inställt på att fonden ska vara på banan under sommaren. Det hänger på finansinspektionen, säger Anders Hörnfeldt, vd i Länsförsäkringar Västernorrland.

Fondens styrelse konstituerades i samband med Länsförsäkringars bolagsstämma i Sollefteå för två veckor sedan.

Ordförande är Anders Hörnfeldt. Som ledamöter ingår Lars Mattsson, Ånge, Jan Näsström, Sollefteå, Cecilia Geijer Häggström, Stockholm, och Görel Thurdin, Nordingrå.

Sammansättningen ska borga för god spridning könsmässigt, geografiskt i länet och kompetensmässigt med bakgrund från näringsliv, politik och styrelseuppdrag.

- Vi tycker att vi har fått ihop till en bra kompott, säger Anders Hörnfeldt.

Västernorrlandsfonden tar formen av ett dotterbolag till Länsförsäkringar.

Grundkapitalet blir 50 miljoner kronor från start. Delvis är det kunders pengar, delvis skjuter Länsförsäkringar till ett eget belopp.

Därutöver finns kontakter med andra "större organisationer och bolag" som också tänker satsa. Vilka de är avslöjas inte av Anders Hörnfeldt.

- Det vill jag inte gå in på. Vi lämnar inte ut kundnamn. Men i och med att vi gör en konstruktion där vi äger fonden som ett eget dotterbolag så utformar vi också kraven själva på hur stor volym pengar vi ska gå in med från början.

- Men vi siktar på att nå de femtio miljonerna, uppger han.

Klart är att flera kommuner i länet backar upp fonden. Det bekräftar Anders Hörnfeldt. Huruvida landstinget och länsstyrelsen finns med går inte att bekräfta utan att röja en enskild kund.

Mycket talar dock för deras medverkan. Landstinget har redan en stadgad önskan att satsa pensionsmedel i regionala bolag och från länsstyrelsen och landshövding Gerhard Larsson pågår ansträngningar för att få fart på riskkapitalmarknaden i Västernorrland.

Fast den stora poängen med fonden handlar mer om allmänheten och det breda ägandet. Syftet är en aktiefond där enskilda kan spara med inriktning på företag i det egna länet.

Fonden blir den första i sitt slag i landet.

Fler än 25.000 länsinvånare, mer än var tionde i länet, är faktiskt redan anslutna. Detta i form av återbäringsmedel som man låtit stå kvar från tidigare år i väntan på att fonden bildas.

- Det är till och med närmare 30.000 kunder i dag. Vi måste nu ha en dialog med dem inför starten, vi håller på att jobba med det, säger Anders Hörnfeldt.

Enligt tidigare planer skulle 25 procent av tillgångarna satsas i börsbolag som har anknytning till länet. Den ribban har höjts.

- Det kommer sannolikt att bli mer. Det jobbar vi mot. Och sannolikt svenska aktier i övrigt. Det blir förmodligen en ren aktiefond.

klas leffler

0611-554830

klas.leffler@tidningen.to

Mer läsning

Annons