Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrland mest olycksdrabbat

/
  • Västernorrland är mest olycksdrabbat i landet under jul- och nyårshelgerna, enligt ny statistik från Motormännen.

Jul- och nyårstrafiken är den helg på året som skördar flest offer. Och det mest utsatta länet i hela landet är Västernorrland.

Annons

Totalt sett har antalet dödsolyckor i personbil halverats den senaste tioårsperioden. Det gäller dock inte trafiken under jul- och nyårshelgerna.

Norra Sverige är mer olycksdrabbat än övriga landet visar siffror som Motormännen hämtat från Trafikverket, baserat på vilka vägar som är hårdast trafikerade. Med hjälp av Transportstyrelsens experter har Motormännen undersökt de tio senaste årens jul- och nyårstrafik. Resultatet är skrämmande.

Fler än 3 300 personer dödades eller skadades svårt. Antalet lindrigt skadade är mångdubbelt fler.

Det län där flest olyckor sker i förhållande till invånarantalet är Västernorrland. Mer än tre gånger så många personer, i förhållande till antalet invånare, omkommer eller skadas svårt i jul- och nyårstrafiken i Västernorrlands län jämfört med Örebro och Östergötlands län.

Stefan Westerlund, biträdande trafikpolischef i Västernorrlands län, är överraskad över att länet toppar listan.

– Vi har några problemvägar som, till exempel, E4 från Njurunda mot Sundsvall. Likaså E14 från Sundsvall mot Östersund och Storlien. Där har det varit flera olyckor, säger han.

Riksdagsledamot Jasenko Omanovic (S) från Härnösand anser att fler mötesseparerade vägar i länet bör göras säkra:

– Ska vi dessutom klara nollvisionen behöver vi satsa mer på 2+1-vägar med mitträcken. Det är både en säker och effektiv metod, säger han.

I faktiska tal är det dock flest som omkommer eller skadas svårt i storstadsområdenas trafik, vilket beror på att det är där de flesta bor.

Uppmaningen till julresenärerna är att ta det lugn, inte köra för fort och ta för stora risker i trafiken. När det finns risk för halt väglag är det av största vikt att inte låta sig styras av hastighetsskyltarna, framhåller Stefan Westerlund.

Erfarenhetsmässigt blir det också ett lugnare trafiktempo och färre olyckor när det är riktigt vinterväglag.

Förutom vägstandarden finns det, enligt Johan Strandroth vid Trafikverket, två riskfaktorer som man bör vara extra uppmärksam på under jul- och nyårshelgen.

– Den ena är trafiken till och från stugan eller släkten. Då är det ofta hög belastning på vägarna samtidigt som många är stressade. Det leder ibland till tokiga omkörningar och att många ligger för nära varandra på vägen. Det andra är alkoholen.

Mer läsning

Annons