Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårresa till Östergötland

/


Vårresa med STF Härnösand och STF Höga Kusten. Under fyra dagar kring Kristi Himmelfärdshelgen har drygt 20 STF-medlemmar gjort en kultur- och naturresa till Östergötland.

Annons

På vår väg söderut började vi med att besöka Wij Trädgårdar i Ockelbo, där vi fick bakgrundshistoria och en beskrivning av verksamheten idag. Även om solen och värmen var på plats så var växtligheten ännu bara i startgroparna.

Huvuddelen av resan ägnade vi åt området runt Omberg. Vi lärde känna Werner von Heidenstam vid vårt besök på Övralid och vi såg var Ellen Key skapade sitt Strand vid Vättern.

I Vadstena fick vi kunskap om klostrets tillkomst och det liv som erbjöds dåtidens nunnor och munkar. Många av oss fick nog en delvis ny bild av den heliga Birgitta. På Omberg stod bokskogen i skir grönska och gamla döda ekar visade sig innehålla mycket liv. I luften låg bitvis en doft av ramslök.

Fågelsjön Tåkern besökte vi och fick även där beskrivning av hur den skapats och vi såg det rika fågellivet. Vi hann också med konsthantverk på Reijmyre glasbruk och industrihistoria på Engelsbergs bruk, det gamla välbevarade järnbruket som 1993 upptogs på Unescos världsarvslista. Bruket ligger alldeles nära det stora brandområdet i Västmanland som även det fick ett besök av oss.

Guider på flera ställen berikade resan och ett par egna medlemmar, Göran Björkroth Nordingrå och Göran Abel Härnösand, bidrog med sina stora kunskaper kring skog, flora och fauna. En kulinarisk upplevelse var den 5-rätters middag med Vätternprägel, som avnjöts på Ombergs Turisthotell.

Vädret under resan var strålande och vi mötte sommaren på ett högst påtagligt sätt under fyra dagar.

Gunilla Forsell

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons