Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte svensk bjuder sin femtonåring på alkohol

/
  • Snart ska det nya året skålas in. I många hem är barnen med vid tolvslaget. Men att låta barnen smaka av alkoholen är ingen bra strategi, menar Johannes Dock, folkhälsoplanerare vid landstinget i Västernorrland.
  • Våga säga nej till barnen, uppmanar Johannes Dock, folkhälsoplanerare vid landstinget Västernorrland.

Snart korkas champagnen upp och det nya året skålas in. Men låt bli att bjuda barnen på alkohol, säger Johannes Dock, folkhälsoplanerare vid landstinget i Västernorrland.

Annons

– Våga säga nej. Var tydlig, sätt gränser. Du behöver inte ens motivera varför ditt barn inte ska dricka, säger han.

Mer än var femte svensk förälder, 22 procent, har bjudit sin femtonåring på alkohol. Och drygt var tredje tror inte att det påverkar barnens alkoholvanor om de får smaka hemma. Det visar en färsk SIFO-undersökning, beställd av Statens Folkhälsoinstitut.

Men att låta barnen smaka av nyårsspriten är långt ifrån någon bra strategi. Inte om man vill barnens bästa, framhåller Johannes Dock.

– Barn behöver hjälp att sätta gränser. Det ligger i ungdomens natur att utmana den äldre generationen. Att tro att man genom att bjuda barnen på alkohol hjälper dem att hantera drickandet på ett bra sätt är en myt. Ju senare alkoholdebuten sker, desto bättre är det, understryker han.

All forskning visar att barn och ungdomar som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar eller andra vuxna dricker mer och oftare än de ungdomar vars föräldrar vågar säga nej. Forskningen visar även att ju tidigare alkoholdebuten görs, desto högre är risken för hög konsumtion i vuxen ålder. Att köpa ut till sin tonåring ger signaler att det är okej att dricka alkohol.

– Genom att säga nej gör man barnet en välgärning. Alkoholen har mycket negativa effekter på en ung kropp, det vet man. Prata med din tonåring om nyårsplanerna - det visar att du bryr dig, säger Johannes Dock.

Flera tusen svenskar dör varje år på grund av sjukdomar eller skador som har samband med alkoholdrickande. Omkring en femtedel av alla patienter som tas in i akutsjukvården har alkoholproblem. Och en miljon svenskar har ett riskbruk av alkohol, visar siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Landstinget Västernorrland jobbar aktivt för att fördröja alkoholdebuten hos ungdomar genom information på skolor. Dessutom erbjuder skolhälsovården alla elever ett samtal om sina alkoholvanor.

– Det är viktigt att informera om alkoholens skadeverkningar i unga år. Därför uppmanar vi även alla vårdcentraler att fråga unga patienter om sina alkoholvanor, säger Johannes Dock.

Han gläds dock över att det inte skett någon ökning när det gäller konsumtionen av alkohol bland ungdomar i Västernorrland.

– Det är färre som dricker. Men de som dricker konsumerar däremot större mängder alkohol. Och det är negativt, konstaterar Johannes Dock.

Mer läsning

Annons