Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vängman invigde Visitors Center

Annons
Vängman invigde Visitors Center

Med salut från Vängmans bössa invigde ordföranden i Mitt Sverige Turism, Bo-Anders Öberg, det nya Visitors Center vid Västanåfallet. Tanken bakom Visitors Center är att samla kunskapen kring vildmarksturism i Härnösands kommun.

- Visitors Center kan man se som en avancerad turistbyrå. Men med mer kunskap, förklarade Bertil Lundberg, Härnösands turism.

Visitors Center Västanåfallet är ett av projekten inom Tursam 2004, där det gäller att öka turismen till kommunen. Projektet ISKA, Industrisamhällets Kulturarv, har lämnat bidrag till ombyggnationen av receptionen vid Naturum till en modern turistbyrå.

- Vi ser Visitors Center som den naturliga portalen till vildmarken i Viksjö och Lögdö, menade Ingemar Sundin.

Naturen i vilda Västanå har blivit en viktig rekreationsplats framför allt för Härnösands och Sundsvallsbor, men även boende i Kramfors och Sollefteå hittar till Sveriges närmaste vildmark. Fyndet av kimberlit har pekat ut Viksjö på kartan, även i våra storstäder.

- Från Midlanda är det en halv timmes bilfärd till Viksjö, berättade Bertil Lundberg.

Förutom fallet och Naturum kommer man att bjuda på en rad nya attraktioner. En vildmarkscamp är under uppförande vid Eksjödammen, och i mitten av juni invigs höghöjdsbanan. Ett vildmarksbad är på gång, och vintertid kommer man att kunna erbjuda skotersafari.

- Vi kommer även att ha samarbete med andra kommuner. Bland annat gäller det forsfärd i Ammerån, berättade Börje Nordgaard, turistchef i Härnösand.

Ridleden, Janne Vängmanleden, från Västanå till Härnösand är skapad med hjälp av Janne Vängmansällskapet, och den invigs även under sommaren. Dessutom kommer Västanå att erbjuda det traditionella programmet med bland annat spelmansstämma i slutet på juni.

Åke Dahlbäck

Pangstart

Bo-Anders Öberg lånade Janne Vängmans bössa till startskottet för Visitors Center Västanåfallet.Vängman själv, Lennart Sundström, synade tillsammans med turistchefen Börje Nordgaard de broschyrer om Visitors Center Ingemar Sundin visade.Lennart Eriksson från Timrå serverade vildmarkswok à la Västanå. I pannan finns bland annat wokgrönsaker med älg- och renskav. Mums!Foto: Åke Dahlbäck

Mer läsning

Annons