Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädjar om paket för kommuner och landsting

/

300 jobb bort i Härnösands kommun och landstinget som skär motsvarande 300 miljoner ger eko på riksnivå.
– Vi vill se ett kommunpaket, vi vill att regeringen satsar pengar på kommuner och landsting, säger Eva Nordmark, SKTF:s ordförande.

Annons

Arbetslösheten ökar och drar undan skatteunderlag för kommuner och landsting. Hälften av alla landsting och regioner gör förlust i år. Var tredje kommun lider under en vacklande ekonomi.

Kris var utgångspunkten för ett seminarium i SKTF:s regi i Stockholm i går där just Härnösand och landstinget i Västernorrland lyftes fram.

– I läget i dag med många varsel och en allvarlig kris och lågkonjunktur behöver vi se till att vi inte spär på det ytterligare genom att dra ner i kommuner och landsting. Offentlig sektor kan mildra effekterna genom att behålla den personal man har i dag.

– Vi är oroliga över vad som händer nästa år. Härnösand och landstinget i Västernorrland är exempel på sådana arbetsgivare som skulle gynnas av att se att nu kommer det extra pengar, alltså behöver de inte skära så mycket som de har planerat, säger Eva Nordmark, förbundsordförande i SKTF som organiserar runt 160 000 medlemmar i landet.

Krisen ser dessutom ut att djupna. Skatteintäkterna sjunker och därmed kommunernas och landstingens intäkter och prognosen för deras ekonomi skrivs nu ned ytterligare av Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Även kommunminister Mats Odell konstaterar att situationen är värre än vad regeringen räknat med. Men några nya kommunpengar utlovas inte.

Så sent som i fredags riktade även landstinget i Västernorrland en vädjan direkt till regeringen att höja statsbidragen för att klara krisen.

Mer läsning

Annons