Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utansjö Bruk investerar64 miljoner för bättre miljö

Annons
Utansjö Bruk investerar

64 miljoner för bättre miljö

Rottneros tror uppenbarligen på en ljus framtid vid Utansjö Bruk i Härnösand.

Sedan i april har totalt 64 miljoner investerats vid företaget.

I april beslöt koncernstyrelsen satsa nästan 25 miljoner för att minska utsläppen av COD (syreförbrukande ämnen) från magnefitfabriken.

Nu satsas totalt 39 miljoner i en ombyggnad av barkpannan och utbyte av styrsystemet till pannan.

- Vi ser naturligtvis mycket positivt att vi får investeringspengar till Utansjö Bruk, säger vd Sven Görgård i en kommentar. Vi fortsätter på den inslagna vägen att få ett ännu mer energisnålt, miljövänligt och effektivt bruk. Det här ger oss möjligheter att bättre utnyttja biobränslen, till exempel bark och slam.

- Det här är nog den största satsningen Vid Utansjö Bruk vid ett enskilt tillfälle och det bådar gott för framtiden.

- Vi arbetar nu också med en annan miljöinvestering som är i slutfasen. Det gäller åtgärder för att minska COD ( syreförbrukande ämnen), påpekar Sven Görgård.

Ombyggnaden av barkpannan sker för att öka ångproduktionen och elproduktionen i turbinen. Man kommer att kunna utvinna el mosvatande fyra megawatt.

En annan positiv effekt är att man får ökade möjligheter att förbränna bioslam från reningsanläggningen.

De 25 miljoner som satsades i april syftar till att öka indunstning och förbränning av det COD- haltiga materialet.

- De åtgärderna ger inte bara mindre utsläpp från fabriken, säger vd Sven Görgård. En annan fördel är att vi behöver använda mindre mängder kemikalier för vattenreningen.

Utansjö Bruk har tillstånd att släppa ut maximalt 22 ton COD per dygn. Fabriksledningen räknar med att man får en marginal till den mängden på 2-3 ton per dygn sedan de nu aktuella miljöinvesteringarna genomförts.

Utöver en stor cistern för att ta hand om det COD- haltiga vattnet installeras också ett askfilter och en ny större rökgasfläkt till lutpannan.

- Arbetet har redan startat och vi räknar med att ta den nya utrustningen i bruk under februari 2002, konstaterar Sven Görgård.

uno gradin

0611/ 554822

uno.gradin@tidningen.to

Mer läsning

Annons