Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprorsstämning blandhusägare i Hälledal

Annons
Upprorsstämning bland

husägare i Hälledal

Det råder upprorsstämning i Hälledal, och udden riktas mot kommunen som man anser ha svikit Hälledalsborna.

För på denna lilla ort råder minst sagt märkliga bestämmelser. När exempelvis Konsum inte behöver betala ett öre i vägunderhåll, måste det ideella aktivitetshuset 100 meter bort betala 13 000 kronor.

Sak samma med privata fastighetsägare. När en måste betala så slipper den närmsta grannen. Och så vidare.

- Och vi är mig veterligt den enda idrottsföreningen i kommunen som måste betala för att infarten från Riks-90 togs bort av säkerhetsskäl. Då är det inte längre en allmän väg till idrottsplatsen och det kostar oss 7000 om året, säger Bertil Johansson i Ramviks IF.

Det här togs upp första gången i vintras, när styrelsen för Hälledals Samfällighetsförening avgick i protest.

- Vi vill bara ha rättvisa, ingenting annat, säger Mia Fälldin.

- Det här handlar om rent bedrägeri. På ett informationsmöte den tionde januari 1996 gavs det löften om att vi inte skulle behöva betala vägavgifter. Efter anläggningsbeslut bildades då Hälledals Samfällighetsförening, inflikar Ulf Sandqvist.

- Det här är inget annat än vansinnigheter, fortsätter Ivar Brundin.

Centerpartiet har tagit på sig att hjälpa till så gått det går, och har - som Tidningen redovisade i förra veckan - skrivit en motion som ska upp på måndagens fullmäktige.

- En sådan här typ av orättvisa borde uppmärksammas av alla partier. Det här är ingen typisk partipolitisk fråga. Alla vill nog få reda på hur det egentligen ligger till, säger Mia Fälldin.

Rolf Skoglund är numera före detta ordförande i samfällighetsföreningen.

- Redan 1996 blev vi lovade att det inte skulle bli så här. Vi ställde då upp för kommunen, och tacken är att vi blivit grundlurade.

Och Ulf Sandqvist ser ett smutsigt spel bakom kulisserna:

- Vi litade på de löften som gavs, och därför fanns det ingen anledning att överklaga till länsstyrelsen. Sedan överklagandetiden gått ut slog kommunen till. Det här är alltså ett rent bedrägeri. Länsstyrelsen har sedan förklarat för oss att om vi överklagat skulle den här detaljplanen aldrig ha godkänts.

Lars Lundgren är gatuchef och följaktligen ingen politiker. Ändå ger han inte Hälledalsborna några större chanser "till rättvisa".

- Kommunen sköter 21 vägar, men de ska sägas upp på sikt. Det ska bli på samma sätt som i Hälledal, och motivet är att spara pengar. Tidigare har det varit enskild väghållning. Men sedan man byggde om Riks-90 genom Hälledal är kommunen inte huvudman för allmän plats.

- Det finns många åsikter om det här, men skall det till en ändring så måste det göras en ny detaljplan, säger Lars Lundgren.

Mattias Rönnqvist är en av de som skrivit under motionen:

- Det skulle förvåna mig mycket om det kommer något besked innan valet.

Och för att påminna om att det stundar val, säger Rolf Skoglund:

- Vi är ju faktiskt 83 fastighetsägare här. Nu har man dessutom anställt en syssloman på lantmäteriet i Kramfors som ska plocka in de här avgifterna. Han kostar 65 000 om året.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons