Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två präster prickas av domkapitlet

Två präster i Härnösands stift har skadat det anseende en präst bör ha.

Det menar Domkapitlet som därför har beslutat om sanktioner.

Annons

Domkapitlet fattade vid gårdagens sammanträde beslut i två tillsynsärenden som rör präster som arbetar i stiftet.

I det ena fallet handlar det om en präst i Ångermanland som vid tre tillfällen har varit berusad tillsammans med en praktikant och då uppträtt på ett sätt som gjort att praktikanten känt sig kränkt. Därför ger Domkapitlet honom en skriftlig erinran.

Det andra ärendet rör det sig om präst i Medelpad som ska ha uppträtt olämpligt i samband med dop, begravning och gudstjänster. I domkapitlets utredning har det också framkommit att prästen inte varit tillgänglig då en svår olycka inträffade i församlingen, trots att han då var tjänstgörande kyrkoherde. Dessutom har han vid ett tillfälle köpt ut alkohol till en anställd som då inte fyllt 20 år.

Domkapitlet har gett prästen en prövotid för fortsatt behörighet under tre år, vilket innebär att om han under denna tid på nytt visar sig olämplig så förlorar han sin rätt att vara präst.

– Det är väldigt sorgligt att den här typen av ärenden uppstår och jag beklagar djupt om det skadar förtroendet för Svenska kyrkan, säger biskop Tuulikki Koivunen Bylund, ordförande i domkapitlet, i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons