Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två får fängelse för misshandel

De två Sollefteåbor, 23 respektive 25 år gamla, som suttit häktade misstänkta för övergrepp i rättssak döms till två års fängelse och ska dessutom betala 33 900 kronor var i skadestånd till målsäganden.

Annons

Det var i november i år de två männen ska ha tagit sig in i målsägandens, en 25-årig Härnösandbo, tillfälliga bostad i Ramviksområdet.

De ska ha misshandlat honom med slag och sparkar och använt ett stolsben som tillhygge. En av dem ska dessutom ha hotat honom med kniv. Den äldre av de två Sollefteåborna ska ha varit mest aktiv.

"Det har varit fråga om en i allra högsta grad planerad gärning där gärningsmännen trängt sig in i annans bostad och där visat stor hänsynslöshet när de misshandlat, hotat och tilltvingat sig pengar av målsäganden", står det i domen.

Bakgrunden till det inträffade är en historia som utspelade sig i Sollefteå stadspark 2008. Den 25-åring som nu dömts ska då ha misshandlat en annan man och använt kniv. Han dömdes till sex års fängelse för mordförsök och blev villkorligt frigiven i september.

Den man som nu är målsägare vittnade under rättegången och berättade att 25-åringen var den som hållit i kniven i stadsparken. Att 25-åringen och hans 23-årige vän nu gett sig på målsäganden beror alltså enligt domen på att de velat hämnas för att han vittnade.

Vid det aktuella tillfället i lägenheten i Ramviksområdet ska 25-åringen också ha krävt att målsäganden skulle betala 90 000 kronor. En summa som motsvarar det belopp han fick betala i skadestånd till den man han knivskadat 2008. De två männen stal vid tillfället minst 4000 kronor från Härnösandsbon.

25-åringen döms för två fall av övergrepp i rättssak, utöver att ha hotat Härnösandsbon ska han dessutom vid ett senare tillfälle ha hotat ytterligare en man som befunnit sig i lägenheten.

Båda männen förnekar brott. Vittnesmål, fotografier och olika meddelanden som skickats via sms och Facebook stöder dock målsägandens berättelse och tingsrätten bedömer att åtalet är styrkt. Båda männen förekommer sedan tidigare under flera avsnitt i belastningsregistret. De ska nu stanna kvar i häktet tills straffet verkställs.

Ytterligare en person döms för medhjälp till övergrepp i rättssak. Han ska ha agerat chaufför och dessutom varit den som stämt träff med målsäganden vid det aktuella tillfället. Denna man är i 20-årsåldern och hemmahörande i Norrbotten. Han döms till skyddstillsyn med 100 timmars samhällstjänst.

Mer läsning

Annons