Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tung ansökan för tyngsta vindkraften

/
  • Jakob Norström till vänster och Åke Westberg till höger lämnar ansökningshandlingarna. Bengt Gruvin, Lena af Geijerstam och Lars Nyberg tar emot.

455 vindkraftverk i fyra kommuner till ett värde av 16-20 miljarder kronor.
Det var i flera bemärkelser tyngd i tillståndsansökningarna som lämnades in i Härnösand på fredagen.
Enbart pappersbunten vägde femton kilo.

Annons

– Under förutsättning av att materialet är komplett räknar vi med att prövningen tar sex till åtta månader, lovade Lars Nyberg, ordförande i länets miljöprövningsdelegation, på stående fot vid länsstyrelsens trappa.

– Vindkraften är i gång 2011, om vi får tillstånd i augusti kan vi gå in med investeringsbeslut i september nästa år, kvitterade Jakob Norström, projektledare i Statkraft SCA Vind AB.

Vad som möjligen kan komma att haka upp sig i miljöbedömningen var inte huvudsak denna dag.

– Det kan vara olyckligt att ha en uppfattning om det, menade Lars Nyberg men pekade ändå på typisk kritik i vindkraftsärenden: buller, visuellt intryck, rovfåglar, rennäring.

Ansökan lämnas samtidigt i både Västernorrlands och Jämtlands län. Den stora satsningen från Statkraft och SCA gäller totalt sex vindkraftparker i fyra kommuner: Sollefteå, Ragunda, Bräcke och Strömsund.

Om allt kommer till skott är det här den största vindkraftsetableringen hittills i Sverige. Producerad energi väntas uppgå till 2 425 gigawatt per år.

Mer läsning

Annons