Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Sundqvist fick 5i12-rörelsens pris

/

I 28 år har Tomas Sundqvist från Härnösand jobbat och varit ideellt engagerad med ensamkommande flyktingbarn.
På tisdagen i samband med 5i12-rörelsens årliga manifestation på torget fick han ta emot deras pris.
– Jag är chockad, överraskad och djupt rörd, säger han sedan Eva Vestin delat ut 5i12-priset.

Annons

Samma tid, men i riksdagen i Stockholm, fick årets andre pristagare, artisten Jason "Timbuktu" Diakité, ta emot sitt pris.

Tomas Sundqvist är föreståndare för Semret 1, ett av hemmen för ensamkommande flyktingbarn som kommer till Härnösand och för den mobila enheten för ungdomar som hunnit bli 18-21 år och lämnat hemmet.

Erfarenheter och kunskaper som han och hans arbetskamrater samlat på sig under åren delar de med sig till andra, nu senast till Stavanger i Norge för någon vecka sedan.

Han var ombedd att komma till tisdagens manifestation på torget för att hålla ett tal och även om det inte riktigt blev som han tänkt tog Tomas Sundqvist upp delar av det han tänkt prata om i tacktalet inför 200 personer.

Bland annat att de ensamkommande flyktingbarnen bidrar till kommunen.

– Om man räknar på de statliga anslagen som kommunen fått under de här åren handlar det om 200-250 miljoner kronor. Och sedan kan man lägga till alla arbetstillfällen som skapats, att de handlat varor i olika affärer i Härnösand. Så visst har de bidragit till kommunen, säger han och berättar att flera av de som bott på Semret nu jobbar inom hemtjänsten i Härnösand och att två av dem har egna taxirörelser.

Tomas Sundqvist är stolt över priset och säger själv att han knappt hunnit smälta det.

– Jag har ringt mina döttrar och berättat det.

5i12-rörelsens ordförande, Jasenko Omanovic, som befann sig i riksdagen och manifestationen där säger i en kommentar.

– Det kan knappast finnas någon som är värd priset mer än Tomas Sundqvist. Hans stora insatser under nästan tre decennier för barn och ungdomar från hela världen övergår det mesta.

Musikhandledare från Härnösands folkhögskola spelade och sjung. Lars T Johansson, Hibo Abdullahi och Denni Omanovic från fjolårets 5i12-pristagare Ungdom mot rasism manifesterade med egna ord mot främlingsfientligheten.

På flera platser runt i Sverige manifesterades det. Förutom Härnösand och i riksdagen i Stockholm befann Anders Bergman från 5i12-rörelsen i Falun för att delta där man hade manifestation för 20:e året.

2011 gick 5i12-priset till två organisationer, Ungdom mot rasism och stiftelsen Expo. I år blev det alltså Tomas Sundqvist och artisten Timbuktu.

Mer läsning

Annons