Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuven erkände inbrott – polisen ignorerade

/
  • I Västernorrland har bara vart tionde bostadsinbrott klarats upp under de senaste tio åren.

När Göran Ohlzon och hans sommargranne hade inbrott i sina fritidshus erkände den misstänkte tjuven.
Men polisen vägrade utreda och la ner anmälan.
Motivet: spaningsuppslag saknas.

Annons

Göran Ohlzon bor i Västerås men åker varje år till familjens sommarstuga i Ramsele. Ända sedan stugan byggdes på 60-talet har de varit förskonade från inbrott. Men sedan exploderade det. Under 2000-talet har han haft sex inbrott, i snitt ett vartannat år.

– En gång fick vi dit en polis, men det var för att han skulle till Ramsele i ett annat ärende och kunde svänga förbi på vägen så att säga, säger Göran Ohlzon.

Från början polisanmälde Göran Ohlzon inbrotten, men han gav snart upp eftersom anmälningarna aldrig ledde någonstans. Som i somras, när han återigen hade fått ovälkommet besök.

– Den gången anmälde jag inte för det är ju ingen idé. Man ska ju anmäla för att få ut på försäkringen, men det finns ju en självrisk så när värdet av det stulna är lägre än självrisken är det meningslöst. Men i september var det ett nytt inbrott, då anmälde jag.

Den gången hade tjuven även varit inne i grannens stuga och rotat runt. Grannen hade en idé om vem gärningsmannen kunde vara och konfronterade denne. Tjuven erkände.

– Då ringde jag polisen och berättade vad som hänt, vad de stulit och vem som gjort det. Sen fick jag en kopia på anmälan där det stod att de la ner, det fanns inte något spaningsuppslag eller vad det heter.

Den utpekade gärningsmannen förhördes aldrig och inte heller den här gången åkte polisen ut till brottsplatsen för att undersöka den.

– Jag ringde upp den som stod som kontaktperson och frågade om de inte kunde komma hit, men då sa de att det är för långt att åka till Ramsele för en sådan där sak. Det har varit precis likadant gångerna innan, men då visste vi ju inte vem det var som hade gjort det.

– Jag förstår problemet med att spåra upp dem som har gjort det, det är inte det. Det är tillvägagångssättet, att man inte bryr sig.

Någon förklaring till varför polisen struntar i att hans fritidshus ständigt hemsöks av tjuvar har han inte fått. Och inte tänker han polisanmäla om det händer igen.

– Man undrar ju vad lagen är till för? De kan lika gärna ändra den och säga att det är tillåtet att göra inbrott i sommarstugor, åtminstone i Ramsele.

Mer läsning

Annons