Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningsfynd skildrar översvämningar även 1885

Annons
Tidningsfynd skildrar översvämningar även 1885

Översvämmade vattendrag är inte något nytt.

I en Hernösandsposten från den 16 oktober 1885 kan man läsa om de svåra "öfversvämningar" som drabbat länet.

"Gådeådammen är helt bortsköljd och botten samt stränderna därstädes så bortskurna att det torde vara tvifelaktigt huruvida någon ny damm skall kunna uppföras därstädes denna höst".

Vindsstädningar kan ge mycket intressanta fynd.

I en fastighet vid Köpmangatan i Härnösand har ett antal exemplar av bland annat Hernösandsposten och Dagens nyheter från 1885 hittats. Under flera lager tapeter i ett vindsrum i samma fastighet påträffades också tidningar med datum från senare delen av 1800-talet.

Det var fyra ungdomar som deltog i vindsstädningen, Patrik Östlund, Robbin Näslund- Vedin, Rebecca Löf och Ida Sjölander. De blev mycket begeistrade över fynden och överlämnade de gulnade tidningarna till en representant för fastighetsägaren.

Tidningarna som klistrats upp på väggarna i vindsrummet hittades av bland annat målaren Hans Nordström.

I Hernösands-Posten den 16 oktober 1885 berättas det också om att bron över kvarndammen i Gådeån ryckts bort av det kraftiga vattenflödet. Även Morbergs smedja som låg strax ovanför dammen har "ryckts bort av den rasande strömmen".

Tidningen berättar också att många vägar är ofarbara. Posten norrifrån till Härnösand har transporterats per båt från Strömnäs eftersom landsvägen spolats bort på flera ställen.

Priset för en prenumeration på Hernösands- Posten var överkomlig vid denna tid. För ett helt år kostade tidningen sex kronor. Hembärningsavgiften för tidningen under ett helt år i staden var en krona.

uno gradin

0611/ 554822

uno.gradin@tidningen.to

Mer läsning

Annons