Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna lockar inte norrlänningar

/

Sverigedemokraterna vinner ordentligt i partisympatier i landet som helhet.

Men i Norrland är intresset svalare. Här får i stället Vänsterpartiet en skjuts uppåt.

Annons

Socialdemokraterna tappar till 36,9 procent och Sverigedemokraterna ökar till 5,7 procent, Det är de två statistiskt säkra förändringarna på riksnivå i SCB:s stora partisympatiundersökning som kom härom dagen.

Om sympatierna bryts ner på regional nivå visar sig Socialdemokraterna minska rejält även i Norrlandslänen sedan i maj.

Sverigedemokraterna däremot står i princip kvar och stampar på 3,1 procent. Här slår inte Sverigetrenden igenom.

Johnny Skalin, Sverigedemokraternas talesperson i Västernorrland, tror att skillnaden beror på en "skämmighetsfaktor" som är starkare i norra delen av landet.

– Vårt parti är stigmatiserat och svartmålat. Människor törs inte säga vad de tycker när en okänd person ringer och frågar vad de röstar på.

– Den här skämmighetsfaktorn är större norrut än söderut. Resultat blir missvisande. SCB har i hög grad haft fel förut när det gäller vårt parti.

– Mäter man på annat sätt ser man att vi är större. Vi känner ett markant ökat stöd i organisationen. Det strömmar in nya medlemmar, säger Johnny Skalin.

Vänsterpartiet går den omvända vägen och ökar i norr till 8,7 procent medan sympatierna i riket tvärtom minskar något till 5,0 procent.

Thomas Lundberg, partiets ordförande i Västernorrland, är gammal statistiker och drar inga större växlar på ökningen.

– Det är inte tillförlitliga siffror. Men i alla fall ligger vi kvar i samma antal sympatier.

– Har vi dessutom ökat är det bara att tacksamt ta emot. Kanske vår ordförande Jonas Sjöstedt som är från Umeå drar upp siffrorna, säger Thomas Lundberg.

Statsvetaren Göran Bostedt på Mittuniversitetet tolkar skillnaderna för Norrlandslänen som ett utslag av politisk kultur och politisk historia.

– Sverigedemokraterna är större i södra Sverige och i Mellansverige och de inriktar sig på städerna. Norrland är av tradition mer rött, säger han.

– Jag tror vi ser här en förstärkningseffekt av Sverigedemokraternas politik. Ta exempelvis kyrkan. Det får större genomslag i regioner som Jönköpings län och andra områden där vänstern inte är lika stark.

– Omvänt får Vänsterpartiet ett momentum i norr, ett stöd i kritiken mot alliansens politik.

Statistiska centralbyrån, SCB, mäter partisympatier två gånger om året, i maj och november. Totalt ingår nära 5 500 personer i undersökningen. Det är tillräckligt många för att dra vissa slutsatser även på regionnivå.

Mer läsning

Annons