Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svarta listan" skrotas av landstinget

/

Landstinget avbryter arbetet med en särskild prioriteringslista för vad som ska göras och inte göras i vården.
Kritiken låter inte vänta på sig.
– Politiken abdikerar. Personligen tycker jag det är fegt, säger Andreas Sjölander (S).

Annons

Prioriteringarna som svartlistar vissa behandlingar och diagnoser har landstinget jobbat med i flera år. Ekonomin gör att man måste välja bort det som inte är absolut nödvändigt eller det som är för dyrt.

Nu läggs den känsliga listan på hyllan enligt beslut i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.

– Vi har tittat på andra landstings erfarenheter och det visar sig att det innebär mycket arbete, en hel del kostnader och en relativt liten spareffekt samt en hel del missuppfattningar och badwill hos allmänheten, förklarar nämndens ordförande Jacomina Beertema (M).

I stället bollas besluten över till professionen. I praktiken är det läkarna som ska garantera rättvis vård till alla och detta med ledning av nationella och regionala riktlinjer.

– De medicinska professionernas eget arbete med utformandet av enhetlig vård i länet kommer att säkerställa kontrollerat införande av nya metoder och utfasning av gamla förlegade metoder, uppger Jacomina Beertema.

Andreas Sjölander (S) är gruppledare för oppositionen i hälso- och sjukvårdsnämnden. Han reserverade sig inte mot beslutet, men kommer med hård kritik.

– Politiken ska enligt Jacomina inte pyssla med prioriteringar. Det tycker jag är fel. Politiken är ansvarig i grunden. Det här är ett fegt sätt att dra sig ur.

– Det är bekvämt att lägga över ansvaret på tjänstemännen. Man har sett avskräckande exempel som i Östergötland där svarta listan blev riksnyheter. Det här kan vara jobbigt, säger han.

Varför röstade ni då inte emot beslutet?

– Vi blev rätt förvånade när det kom ett nytt yrkande i nämnden. Det gäller också att välja sina strider. Nu är det upp till landstingsstyrelsen att överpröva.

– Prioriteringsarbetet gäller ju hela landstinget, inte bara sjukvården, utan även exempelvis regionala nämnden. Vad ska vi göra och vad ska vi inte göra där?

I grannlandstingen Jämtland och Västerbotten har svarta listor tagits fram med mycket möda och stort besvär.

Typiska åkommor som brukar ifrågasättas är skelning, åderbråck, kejsarsnitt utan medicinska skäl, sterilisering och vårtor samt vissa efterkontroller och återbesök. Men det kan också handla om att sätta en övre åldersgräns till exempel för höftledsoperationer.

Ett färskt fall i Västernorrland var mannen som bantade kraftigt men vägrades bukplastik i Sundsvall. När han uppmärksammades i media erbjöds operation i Sollefteå.

– Sjukhusen gör olika prioriteringar. Men alla länsmedborgare ska ha samma möjligheter. Risken är nu att vi inte får likvärdig vård, menar Andreas Sjölander.

Mer läsning

Annons