Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort sug efter snöslungor

/
  • Snöslungor har blivit hårdvaluta. Tomas Sundqvist i Härnösand lyckades komma över en av de sista på butiken i Birsta. Nu går snöskottningen som en dans.

Det kraftiga snövädret har fått försäljningen av vinterprylar att rusa i höjden. Snöslungorna går åt som smör i solsken.

Annons

Många husägare svär ve och förbannelse över snömängderna den senaste månaden. Men det finns de som gnuggar händerna. Och gärna ser att vintervädret håller i sig.

Biltema i Birsta beställde hem 200 snöslungor med speciallastbil inför säsongen. Och levde i villfarelsen att det skulle räcka. Tji fick man. Den sista försvann i söndags, innan vintern ens hunnit börja på allvar.

– Det har varit strykande åtgång. Efter det senaste snövädret ökade efterfrågan ytterligare. Folk skriker efter snöslungor för att underlätta snöskottningen, säger Henrik Vängman.

Leverantörerna hinner inte med och på många håll i landet råder det brist på snöslungor. Biltema har dock varit förutseende och bunkrat upp på sitt centrallager. Just nu är det slutsålt i butiken i Birsta, men i mitten av veckan räknar man med en ny leverans.

– Det här är rena Julafton för oss. Folk är som tokiga. Vi har aldrig upplevt dess like, säger Henrik Vängman, chef på Biltema i Birsta.

På Bröderna Petterssons i Ullånger är man inte lika lyckligt lottade. Det dröjer till mitten av januari innan man får in en ny sändning av den begärliga varan.

– Det är klart att det är bra för oss att vi har sålt många snöslungor, men helst hade ju velat sälja ännu fler. Telefonen går varm, men vi kan bara ta upp beställningar och leverera tidigast om en knapp månad, säger Gunnar Pettersson.

Tomas Sundqvist, som äger en hyresfastighet på Viktoriagatan i Härnösand, fick nog av snöskottande för hand och onda ryggar efter snöfallen förra helgen. Han hade tur och fick tag på en av de sista snöslungorna som fanns i lager i butiken i Birsta.

– Jag har kompisar som hamnat på sjukhus med hjärtbesvär och andra som går dubbelvikta med ryggskott efter att ha skottat snö. Det här är en investering i hälsan. Dessutom blir snöskottningen ett rent nöje och jag får mer tid över till att göra annat.

Mer läsning

Annons