Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skador efter urspårning

/

Skadorna från tågurspårningen i Stavreviken är mer omfattande än vad man från början trodde. Trafikverket tvingas nu byta ut samtliga sliprar på en sträcka av två kilometer.

– Ett 70-tal sliprar är sönderslagna och måste bytas ut omedelbart, berättar Lennart Helsing, informatör hos Trafikverket.

Annons

Trafikverkets entreprenör jobbar nu intensivt med få igång trafiken med start tidigast natten mot lördagen.

Det var vid 21-tiden på tisdagskvällen som tre godsvagnar spårade ur efter ett besök i Söråkers rangerbangård. Lokföraren lyckades få stopp vid mötesstationen i Stavreviken. Men själva urspårningen skedde redan två kilometer innan.

Vad som orsakade den är oklart.

– Vi vill inte spekulera. Det kommer att genomföras en så kallad olycksutredning och normalt brukar den ta tre månader, säger Helsing.

Tågurspårningar av den här typen är mycket ovanliga. Enligt personal hos Trafikverket får man gå över 30 år tillbaka för att hitta en liknande händelse. När det inträffar brukar det ske i samband med rangering inne på stationsområden och inte som nu är fallet ute på järnvägslinjen.

Förutom skadorna på slipers har även signalsystemet och en växel drabbats av skador.

– Det verkar vara en ren slump att det inträffar just nu, säger Lennart Helsing.

Norrtåg ersätter sina tåg mellan Sundsvall och Härnösand med ersättningsbussar och några förseningar för resenärerna är inte aktuella.

Mer läsning

Annons