Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöchock, dammsugarslangning och cold hard cash

Inte för att det inte har hänt saker under 2012.
Naturligtvis minns jag Stefan Löfvens mamma, alla Sekabturer och jobbiga olyckor och brott.
Men när jag tänker tillbaka på året som gått så domineras minnet två helt andra saker. Väder – och knasigheter.

Annons

Jag har nog aldrig funderat så mycket över vädret som sen jag började på allehanda.se. Förr kollade jag termometern när jag klev upp. Möjligen stack jag också ut näsan för att kolla att den inte ljög. Nu ringer jag SMHI och ber om ett utlåtande, vispar ihop några omtänksamma rader och pangar ut på webben. Helst innehållande något av följande i rubriken: ryssvärme, regnattack, snöchock eller grovt illasinnad halkvarning.

Voilá kära läsare, nu kan ni i alla fall inte skylla på dålig information om ni glömmer paraplyet eller fryser rumpan av er.

Vädernyheterna hamnar nästan alltid på lästoppen, så uppenbarligen läser ni dem. Däremot hamnar de inte på listan över hela årets mest lästa webbartiklar. Den domineras istället av en märklig blandning mellan stora nyheter och en försvarlig del trams. Och med det närmar vi oss kategorin knasigheter.

En av de artiklar som låg och skumpade strax under topplistan över mest lästa Ö-viksnyheter, var en liten sedelärande historia om hur det kan gå när man behöver bensin till snöslungan. Den fiffige ägaren kom på att han skulle slanga bensin från bilen till slungan med hjälp av en – dammsugare. Pang sa det, och så var den dammsugaren historia.

Tror inte att någon händelse det senaste året fått mig att garva så illa att jag knappt kunde se vad jag skrev på grund av skrattparoxysmer. Kvaliteten på notisen blev därefter…

Ibland undrar man hur ni läser, ni som hänger på allehanda.se. Vad är det egentligen ni dras till? Alla små notiser som inte säger något om tillståndet i världen, men som är lite roliga – läser ni dem för att det är sånt ni vill ha, eller för att det är sånt vi bjuder på?

Vad läsarna vill ha är för övrigt en evig diskussion, och inte lär den sluta inom en snar framtid. Tekniken och internet håller på att mörda papperstidningarna, eller i alla fall tvinga dem till en plastikoperation av sällan skådat slag. Prenumeranterna blir ju färre, annonsörerna likaså. Samtidigt som vi journalister ger bort vårt jobb gratis på nätet.

Men nu börjar gratiseran gå mot sitt slut. Allt fler medieföretag inför betallösningar för sina nätupplagor för att kunna överleva och fortsätta leverera nyheter. Så småningom händer det nog här också. Lite surt för er läsare till en början kanske, men egentligen lika logiskt som att ni måste betala för er nya tv eller kläderna ni beställer från nätet. Arbete kostar. För alla.

Själv hoppas jag att ni fortsätter hänga med oss även i framtiden, när vi får möjlighet att lägga era surt förvärvade slantar på fler större och (faktiskt) viktigare nyheter än väderchocker och uppfinningsrika bensinslangare från Domsjö.

Mer läsning

Annons