Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart öppnar skidbackarna

/

Den kalla temperaturen har gjort att flera av skidanläggningarna i Ådalen redan har börjat spruta med snökanon, och de flesta hoppas på att öppna efter jul.
Hallstabacken i Sollefteå räknar med att öppna redan nu på lördag.

Annons

I Vårdkasbacken i Härnösand hade man planerat att dra i gång snökanonerna den 6 december, men på grund av den kalla temperaturen har de beslutat att börja antingen under måndagen eller tisdagen.

– Om vi har vädret, vinden och snötillverkningen med oss räknar vi med att öppna backen till annandagen, säger Patrick Jonasson, backansvarig på Härnösands Alpina Klubb.

Nytt för i år är en pulkabacke som kommer att öppnas samtidigt som resten av anläggningen.

På Skuleberget i Kramfors började man spruta med snökanon i söndags, vilket är mer än två veckor tidigare än i fjol.

– Vi har sagt att vi ska öppna på juldagen, men det är väldigt svårt att säga exakt. Vi satsar alla krafter på att få igång backen till jul, säger Andreas Pettersson, liftvärd och tidigare driftsansvarig för backen.

I Latbergsbacken i Kramfors började snökanonerna gå redan i fredags, och Kramfors Alpina som driver backen hoppas på att öppna efter jul.

– Förutsatt att temperaturen håller i sig, säger Patrik Näslund, tränare i klubben.

På Hallstabacken i Sollefteå började man spruta snö i lördags. De har som mål att öppna barnbacken och delar av stora backen redan på lördag förmiddag om vädret och tekniken tillåter.

– När vi kommer att öppna fullt ut vågar jag inte säga, men det är inte alls långt borta, säger Leif Vörman, driftsansvarig och ägare till bolaget Sportberget AB som driver backen.

Junsele slalombacke har inte börjar spruta snö än, men planerar att göra det så fort som möjligt.

– Det vi vet med säkerhet är att vi öppnar för allmänheten i mellandagarna. Blir det tidigare meddelar vi det via hemsidan, säger Mats Liv, ordförande för Junsele IK:s alpina sektion.

Näsåkers slalombacke har inga snökanoner, och är därför beroende av att det kommer rikligt med naturlig snö innan de kan börja pista.

– Jag hoppas att det kommer bli innan jul, men jag tror knappast det. I fjol öppnade vi under trettondagshelgen, säger Ragnvald Byström, kanslist och vaktmästare på Ådalslindens SK.

Även Ramsele slalombacke är beroende av stora mängder naturlig snö.

– Kommer det bara snö så öppnar vi så fort som möjligt. Det brukar bli runt julhelgen, säger Jan Brorsson, kanslist på Ramsele IK.

Mer läsning

Annons