Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtliga sjukhus har bristande skydd

/
  • Vice räddningschef Andreas Hoff kan notera att landstinget inte har bytt detektorer på rehab i Härnösand trots krav för fyra år sedan.
  • Sollefteå sjukhus har lika många brandskyddsanmärkningar som länssjukhuset.
  • Paradiset, Nolaskolan och Parkskolan stänger ner under onsdagen för att prioritera vattentillförseln till sjukhuset.

I Örnsköldsvik görs ny tillsyn efter nyår, i Sollefteå byggs de värsta bristerna bort, i Härnösand har inte detektorer bytts ut trots kritik.

Alla sjukhus i länet får anmärkningar på larm och brandskydd.

Annons

På Örnsköldsviks sjukhus visar en besiktning i fjol på dörrpartier som inte stänger korrekt, larm som borde kompletteras och ritningar som inte stämmer. Samma år redovisas oklarheter kring brandcellsindelning och ventilationssystem.

I räddningstjänstens senaste tillsyn som gjordes för tre år sedan efterlyses en generell översyn av brandavskiljande dörrar, av samtliga utrymningsskyltar och av låsta dörrar i utrymningsvägar.

Enligt Erik Isaksson, tillsynsansvarig brandingenjör i Örnsköldsvik, betyder det i klartext att räddningstjänsten har hittat brister just på dessa områden.

– Vi har ingen tydlig bild just nu. Vi planerar en tillsyn på sjukhuset under första delen av 2013. Naturligtvis finns behov av tillsyn i ett sådant här objekt, uppger han.

Sollefteå sjukhus har en lång rad påpekanden mot dörrar som inte stänger och mot blockerade utrymningsvägar.

I en genomgång 2009 framhålls stora brister överlag i brandtätningar, risk för snabb rök- och brandspridning via tvättnedkast där luckor inte sluter tätt samt att dörrar i utrymningsvägar är försedda med elektriska kodlås.

Skyddet i Sollefteå är enligt uppgift på väg att åtgärdas, i bästa fall till nästa år. En klar säkerhetsrisk utgör sjukhusets högbyggnad om den måste utrymmas på patienter.

Sjukhuset i Härnösand toppar statistiken med flest anmärkningar. I en besiktning i januari 2012 påpekas flera brister från 1997 som ännu inte har rättats till.

Högre brandkrav ställs på sjukhus med inneliggande patienter. Det kan förklara varför Härnösand inte prioriteras.

Men patienter bor och vårdas fortfarande veckovis på rehabiliteringsmedicin och där slog räddningstjänsten fast 2008 att rökdetektorer ska installeras för att ge brandlarm i tidigt skede. Det har inte gjorts.

– I och med att patienterna sover upptäcks inte en brand. Det är viktigt att det larmar tidigare, säger Andreas Hoff, tillsynsansvarig på räddningstjänsten Höga kusten-Ådalen.

Mer läsning

Annons